Paris

Demonstrationen i Paris i lördags. Foto: Egor Putilov

Utrikes

Gula västarna: ”Vår rörelse har blivit infiltrerad av polisen och provokatörer”

Publicerad 3/25/2019
Annons

Gula västarnas demonstration för en vecka sedan blev en av de mest våldsamma på länge: över 100 butiker och affärer blev vandaliserade och nedbrända – inklusive en anrik restaurang. I respons på detta beordrade regeringen militärer från antiterror-styrkan att bevaka protesterna – med skarpladdade vapen och order att skjuta om de blir angripna. Samhällsnytt var på plats i Paris för att bevaka utvecklingen.

Våldsamheter i Paris förrförra helgen har gett regeringen en chans att slå ned på protesterna – en chans som de verkar ha använt fullt ut. Den franska pressen – som likt den i Sverige är uppdelad bland ett fåtal mediemagnater som därmed kontrollerar vilka budskap som kablas ut – har gjort sin del i att demonisera de gula västarna.

Tv-bilder på maskerade vandaler som förstör Paris kulturella arv har gjort att även många sympatisörer vänt sig mot rörelsen. Samtidigt fick regeringen en möjlighet att visa hårda tag.

Inför den senaste demonstrationen i lördags spärrade polisen av den traditionella platsen vid Trocadero och Triumfbågen och flyttade demonstrationen till Montmartre – till basilika Sacré-Cœur. Kollektivtrafiken dit begränsades kraftigt vilket ledde till att endast kring 3500 deltagare kunde ta sig till demonstrationen.

Enligt Samhällsnytts uppskattning är även den siffran för hög. Att flytta demonstrationen till Monmartre var ett strategiskt lyckat beslut av polisen – gula västarna och politiska aktivister blandas med turister och flanörer.

Nathali är från Paris och tillhör de vänsterradikala syndikalisterna. Hon förklarar varför hon kommer till demonstrationerna för Samhällsnytt:

– Jag är här för att bekämpa orättvisa. Jag har väntat på den stunden i 40 år. Att så få personer äger så många rikedomar kan inte vara rätt.

Gula västarnas rörelse har blivit en samlingspunkt där både höger- och vänsteraktivister träffas. Trots sin politiska bakgrund ser Nathali inte några problem i detta:

– Det finns ingen organisation här. Vi kommer hit och de från höger kommer hit också. Just nu pratar vi inte om politiken, utan vi bekämpar etablissemanget. När vi är klara med det – då blir det diskussioner om de politiska frågorna.

Våldsamheterna beskylls främst på de så kallade svarta blocken – maskerade anarkister som reser till Paris från hela Europa.

– Förra veckan när de brände upp butikerna räknade polisen med att det skulle komma 500 från svarta blocken, men det kom 1500.

Trots att Nathali tillhör samma politiska gruppering ifrågasätter hon de svarta blockens egentliga motiv:

– Det är mycket möjligt att de här killarna egentligen arbetar tillsammans med polisen. Det är mycket märkligt när polisen bara står och tittar på medan de trashar butikerna för att få en passande tv-bild – och ingriper först efteråt.

– Ja, vår rörelse har blivit infiltrerad av polisens agenter och provokatörer, stödjer en annan demonstrant hennes version.

LÄS MER: Gula västarnas fotograf fick handen bortsprängd av granat

Idag finns svarta blocken inte där, utan i Montpellier – därför avlöper demonstrationen i Paris fredligt och lugnt till sitt slut. Poliser i kravallutrustning som vaktar basilika Sacré-Cœur börjar släppa turister in. De flesta demonstranterna som är där idag verkar vara normala och vanliga människor. Det enda som utmärker dem bland befolkningen är en högre grad av samhällsengagemang.

Zoe kom till demonstrationen hela vägen från Bryssel. Hon är inte engagerad i någon politisk organisation. På vår fråga om varför hon kom hit svarar hon så här:

– Det här är väldigt viktigt. Jag kan inte stå passivt medan andra kämpar för min frihet.

I mångt och mycket summerar denna fras inställningen bland en stor del av demonstranterna. Under flera månader har regimen i Frankrike med alla medel till buds försökt att kväsa protesterna: med massiva smutskastningsattacker i medierna, skrämseltaktik från polisen som uppvisat flagrant övervåld och skadat obeväpnade demonstranter och journalister, och en allt hårdare retorik från etablissemanget.

LÄS MER: 71-åring skallskadad när polisen konfronterade Gula västarna

Flygblad på väggar: Macron och andra regeringsrepresentanter är efterlysta som ”fiender av republiken”. Belöning – 1 euro. Foto: Egor Putilov:

Alla dessa åtgärder har dock inte dämpat rörelsen som fortsatt att växa – nu delvis som protest mot polisens brutalitet och medias korruption. Idag står Gula västarna däremot inför sin svåraste utmaning hittills – minskande stöd från befolkningen tack vare en fiende inifrån rörelsen samt en trötthet från en oändlig protest utan resultat.

Tycker du att den här artikeln var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka här för att se hur du kan bidra.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
781Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons