Källa: Sociala medier

Utrikes

Gula västarnas protest breder ut sig – för fjärde veckan i rad

Publicerad 12/10/2018
Annons

Den fjärde veckan av rörelsen Gula västarnas protester i Frankrike har passerat. Inrikesdepartementet uppskattar att 125 000 demonstranter engagerade sig under helgen. Hela 90 000 poliser har tjänstgjort under helgen. 

Större delar av centrala Paris stängdes ner under helgen och i media syns det tydligt hur polisen använder tårgas för att kontrollera situationen. Scenerna från Paris gator är ingen enskild situation. Över hela landet demonstrerar människor med olika bakgrund och ålder i gula västar för att visa sitt missnöje mot rådande politik.

LÄS MER: Historiskt stora demonstrationer mot president Macron i Frankrike

”Frexit”
Gilets Jaunes eller Gula västarna som rörelsen kallar sig har samlat 125 000 demonstranter under helgen och skanderat att den franska presidenten Emmanuel Macron ska avgå. När den fjärde veckan har passerat handlar det inte längre bara om skattesänkningar för fordonsbränsle och en bättre levnadsstandard i Frankrike. Banderoller med texten ”Frexit” som anspelar på att Frankrike ska lämna den Europeiska unionen syns också till, rapporterar brittiska Express.

En 30-årig demonstrant i leden med gula västar förklarade varför han rest från Caen i nordvästra Frankrike till huvudstaden under helgen.

– Jag är här för min son, jag kan inte låta honom leva i ett land där de fattiga utnyttjas, sade han.

Sammanställning av veckorna
17 November: 282 000 demonstranter – en död, 409 skadade – 73 gripna
24 November: 166 000 demonstranter – 84 skadade – 307 gripna
1 December: 136 000 demonstranter – 263 skadade – 630 gripna
8 December : 125 000 demonstranter – 118 skadade – 1 723 gripna
Källa: BBC

Vänsteraktivister använder upploppen
Bilder har rasat in från manifestationer över hela Frankrike. Rapporter har även kommit om hur butiker plundras och att bilar bränns. Enligt Rebel Media är det vänsterextremister som använder upploppen i syfte att plundra och förstöra. Många byggnader och bilar har märkts med ”A” för att symbolisera anarkism.

Elever arresterades
Tidigare i veckan grep polisen uppemot 150 studenter i västra Paris som man befarade skulle starta demonstrationer i området. Händelsen fångades på film och blev omtalad i media. Totalt ska polisen ha gripit uppemot 700 studenter enbart på torsdagen förra veckan, rapporterar France24.

Ger igen på polisen
Gula västarna i Bretagne i nordvästra Frankrike accepterade inte polisens våld och valde att besvara det på samma sätt.

Nej till FN-avtalet
Ett videoklipp visar hur Gula västarna demonstrerar om ett ”Nej till Marrakech”. Marrakech är den marockanska staden där FN idag skriver under det nya migrationsavtalet.

LÄS MER: BEKRÄFTAT: Sverige ska skriva under FN:s migrationsramverk – och öppna gränserna

Bepansrade EU-fordon
Frankrikes militärpolis Gendarmerie har förstärkt landets ordinarie polis. Totalt har myndigheterna satt 90 000 poliser i tjänst på gatorna. I samband med deras närvaro har bepansrade fordon rullats ut. I Paris syntes tolv av dessa fordon. I sociala medier rapporterades att fordonen är märkta EU:s flagga. Något som har skapat debatt i sociala medier är huruvida Emmanuel Macrons och Angela Merkels tidigare tal om en gemensam EU-armé redan har förverkligats.

Handikappad man
Mängder med bild- och videomaterial cirkulerar i sociala medier. Ett av klippen som upprör visar hur Frankrikes militärpolis välter en rullstolsbunden man i leran under en pågående diskussion.

Trump: ”Ge tillbaka till folket”
USA:s president Donald Trump ventilerade sina tankar över situationen i Frankrike. Trump nämnde att han uppskattade hur demonstranter ropat ”Vi vill ha Trump!”. Presidenten beskrev i två twittermeddelanden scenerna som utspelar sig i media som ”väldigt sorgliga”. Sedan föreslog presidenten att Frankrikes regering borde avsluta ”det löjliga och extremt dyra Parisavtalet” och istället satsa på att ge tillbaka till folket genom skattesänkningar.

Regeringen svarar Trump
Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drianinister var inte nöjd med att Trump lade sig i. I ett uttalande i tv-kanalen LCI förmedlar utrikesministern en hälsning från president Emmanuel Macron om att lämna Frankrike i fred.

– Vi lägger oss inte i amerikansk politik, och vi förväntar oss samma sak tillbaka, säger utrikesminister Le Drian.

Kravlista cirkulerar
I sociala medier cirkulerar en bild som föreställer de krav som Gula västarna har. Det diskuteras dock fram och tillbaka huruvida listan stämmer. Enligt många har Gula västarna nämligen ingen officiell ledning. Ett av kraven som tas upp är att Frankrike ska lämna den Europeiska unionen.

Fransk revolution
En Facebooksida som heter Gula västarna har närmare 70 000 följare och liknar de pågående demonstrationerna vid en ny fransk revolution.

https://www.facebook.com/GiletsJaunesFrance/photos/a.353652872075143/358019424971821/?type=3&theater

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1047Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons