Källa: Sociala medier

Gula västarnas protest breder ut sig – för fjärde veckan i rad

Delningar

Den fjärde veckan av rörelsen Gula västarnas protester i Frankrike har passerat. Inrikesdepartementet uppskattar att 125 000 demonstranter engagerade sig under helgen. Hela 90 000 poliser har tjänstgjort under helgen. 

Större delar av centrala Paris stängdes ner under helgen och i media syns det tydligt hur polisen använder tårgas för att kontrollera situationen. Scenerna från Paris gator är ingen enskild situation. Över hela landet demonstrerar människor med olika bakgrund och ålder i gula västar för att visa sitt missnöje mot rådande politik.

LÄS MER: Historiskt stora demonstrationer mot president Macron i Frankrike

”Frexit”
Gilets Jaunes eller Gula västarna som rörelsen kallar sig har samlat 125 000 demonstranter under helgen och skanderat att den franska presidenten Emmanuel Macron ska avgå. När den fjärde veckan har passerat handlar det inte längre bara om skattesänkningar för fordonsbränsle och en bättre levnadsstandard i Frankrike. Banderoller med texten ”Frexit” som anspelar på att Frankrike ska lämna den Europeiska unionen syns också till, rapporterar brittiska Express.

En 30-årig demonstrant i leden med gula västar förklarade varför han rest från Caen i nordvästra Frankrike till huvudstaden under helgen.

– Jag är här för min son, jag kan inte låta honom leva i ett land där de fattiga utnyttjas, sade han.

Sammanställning av veckorna
17 November: 282 000 demonstranter – en död, 409 skadade – 73 gripna
24 November: 166 000 demonstranter – 84 skadade – 307 gripna
1 December: 136 000 demonstranter – 263 skadade – 630 gripna
8 December : 125 000 demonstranter – 118 skadade – 1 723 gripna
Källa: BBC

Vänsteraktivister använder upploppen
Bilder har rasat in från manifestationer över hela Frankrike. Rapporter har även kommit om hur butiker plundras och att bilar bränns. Enligt Rebel Media är det vänsterextremister som använder upploppen i syfte att plundra och förstöra. Många byggnader och bilar har märkts med ”A” för att symbolisera anarkism.

Elever arresterades
Tidigare i veckan grep polisen uppemot 150 studenter i västra Paris som man befarade skulle starta demonstrationer i området. Händelsen fångades på film och blev omtalad i media. Totalt ska polisen ha gripit uppemot 700 studenter enbart på torsdagen förra veckan, rapporterar France24.

Ger igen på polisen
Gula västarna i Bretagne i nordvästra Frankrike accepterade inte polisens våld och valde att besvara det på samma sätt.

Nej till FN-avtalet
Ett videoklipp visar hur Gula västarna demonstrerar om ett ”Nej till Marrakech”. Marrakech är den marockanska staden där FN idag skriver under det nya migrationsavtalet.

LÄS MER: BEKRÄFTAT: Sverige ska skriva under FN:s migrationsramverk – och öppna gränserna

Bepansrade EU-fordon
Frankrikes militärpolis Gendarmerie har förstärkt landets ordinarie polis. Totalt har myndigheterna satt 90 000 poliser i tjänst på gatorna. I samband med deras närvaro har bepansrade fordon rullats ut. I Paris syntes tolv av dessa fordon. I sociala medier rapporterades att fordonen är märkta EU:s flagga. Något som har skapat debatt i sociala medier är huruvida Emmanuel Macrons och Angela Merkels tidigare tal om en gemensam EU-armé redan har förverkligats.

Handikappad man
Mängder med bild- och videomaterial cirkulerar i sociala medier. Ett av klippen som upprör visar hur Frankrikes militärpolis välter en rullstolsbunden man i leran under en pågående diskussion.

Trump: ”Ge tillbaka till folket”
USA:s president Donald Trump ventilerade sina tankar över situationen i Frankrike. Trump nämnde att han uppskattade hur demonstranter ropat ”Vi vill ha Trump!”. Presidenten beskrev i två twittermeddelanden scenerna som utspelar sig i media som ”väldigt sorgliga”. Sedan föreslog presidenten att Frankrikes regering borde avsluta ”det löjliga och extremt dyra Parisavtalet” och istället satsa på att ge tillbaka till folket genom skattesänkningar.

Regeringen svarar Trump
Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drianinister var inte nöjd med att Trump lade sig i. I ett uttalande i tv-kanalen LCI förmedlar utrikesministern en hälsning från president Emmanuel Macron om att lämna Frankrike i fred.

– Vi lägger oss inte i amerikansk politik, och vi förväntar oss samma sak tillbaka, säger utrikesminister Le Drian.

Kravlista cirkulerar
I sociala medier cirkulerar en bild som föreställer de krav som Gula västarna har. Det diskuteras dock fram och tillbaka huruvida listan stämmer. Enligt många har Gula västarna nämligen ingen officiell ledning. Ett av kraven som tas upp är att Frankrike ska lämna den Europeiska unionen.

Fransk revolution
En Facebooksida som heter Gula västarna har närmare 70 000 följare och liknar de pågående demonstrationerna vid en ny fransk revolution.

Posted by Les Gilets Jaunes on Sunday, November 11, 2018

 

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

135 KOMMENTARER

 1. Blev inte direkt glad när globalisten Macron blev president, nu verkar även många fransmän ha insett denna bistra verklighet.

 2. ”Enligt många har Gula västarna nämligen ingen officiell ledning.”
  Nä, just det. Det är ett krav på frihet som leder dem.
  Samma i Sverige. De demonstrationer som varit i Brunnsparken i Göteborg och de på Mynttorget i Stockholm har inget parti som initiativtagare utan enskilda ur folkdjupet. I Göteborg var det en flicka på endast 15 år som med en brinnande iver och flammande glödande entusiasm startade och genomdrev demonstrationen i Brunnsparken.
  De politiska partiernas tid är förbi. Nu är det folkens tid. Länge leve Folket!
  Vart är SD? Är det någon som sett SD?

   • varför ?
    ser gärna att det blir bråk med vänstern, de behöver pryglas om de motsätter sej folkets vilja, de är en del av problematiken.
    det är dags vi gör upp med intersocialisterna och liberalvänstern vägen framåt blir så mycket lättare då.
    vi kommer inte undan denna konflikt, ju förr den startar desto bättre.
    om sverige skall komma på rätt köl igen krävs åtgärder dessa anti-människor aldrig kommer acceptera, de kommer finnas där och protestera emot den väg majoriteten av folket kommer välja och tro mej vi kommer till en punkt där vi måste välja vilken väg vi skall gå, kanske inte idag eller imorgon men vi närmar oss med stormsteg den punkten där folket fått nog,, låt socialisterna styra ett litet tag till, tills det börjar svida ekonomiskt för medelsvensson då lär de vakna och fundera lite på vart deras surt förvärvade pengar tar vägen..

    • Om det skulle bli kravaller vid något tillfälle kan du lita på att det skulle heta att det var ”högerextremister” som stod för kravallerna och det gynnar inte oss. Vänsterextremisterna skulle kallas ”motdemonstranter”. Det är så skevt det är tyvärr.

 3. ”– Vi lägger oss inte i amerikansk politik, och vi förväntar oss samma sak tillbaka, säger utrikesminister Le Drian.”

  Precis; för här ska vi ha ”demokrati” enligt mitt recept, för det har jag bestämt, säger utrikesminister Le Drian.

 4. Way To Go France!!!!!
  Men vad fan sysslar gendarmeriet med? Välta en kille i rullstol ?- dom där militärsnutarna skulle ju för fan inför domstol.

 5. Detta jävulstyg Eu måste bort låt varje land ha sitt man kan ju handla med varann ändå Eu är bara till för de rika mm globalister ingen fattig tjänar på det såklart det är lobbyister projekt de bara strör pengar till sig själva och godhets projekt som någon kompis anför

 6. Om franska inrikesdepartementet hävdar att det var 125 000, så kan vi lugnt räkna med att det verkliga antalet var minst det dubbla.

  För stora delar av det franska motorvägsnätet (dvs utanför pk-journalisternas Parishorisont) var helt blockerat i lördags, av gula västar som blockerade på o avfarter, samt blockade köpcentra mm.

 7. Den som inte tror att EUs arme kommer bete sig på samma sätt mot EUs frustrerade invånare räcker upp en hand! Givetvis ska denna EU armé ta hand om interna problem och hålla massorna lugna. Lycka till med det.

 8. medan man i polen samarbetar med trump.. o lyssnar på hans råd.. så gör frankrike tvärt om .. hahahaha dom tänker inte äns på hur mkt arbetsplatser nato skapar.. men men .. dom kommer märka när nato flyttar sina baser öst. redan nu så skapar usa arbete i polen.. baser.. logistik etc etc.. stort maskineri som skapas… bra att macron skäller mer på trump.. så usa inser att snigelättare.. är precis vad dom förtjänar.. en snigel ….. o skit i dom!!!

 9. Konsekvensen av när människor fått nog. Man kan inte vifta
  bort alla protester som högerextrema hur länge som helst,
  speciellt inte när verkligheten uppenbarar sig och pengarna
  börjar ta slut.
  Vem kommer härnäst? Storbritannien? Om det visar sig att
  man uppenbart försöker utplåna möjligheterna till Brexit så
  exploderar det nog där också.
  Sverige? Här kallar man all opinion för högerextrem prat
  om oanständig, vit makt, stöveltramp osv, hur länge skall man
  behöva lyssna på allt skitsnack från en skara av de mest
  inkompetenta som någon sin satt en fot i Riksdagshuset.
  Bägaren kanske rinner över även i Sverige.

 10. Snart kommer EU använda poliser från andra länder för att slå ned de egna folkens demonstrationer, så ingen förbrödning kan uppstå mellan polis och demonstranter!

  • så är tanken med eu arme, en blandad så ingen kan ges skulden,, men det kommer aldrig att ske, upproret kommer sprida sej så varje nation behöver sina egna resurser hemmavid,, samma med nato om helvetet bryter ut så finns det ingen natostyrka över att sätta in soldaterna behövs av egna nationen, möjligtvis kommer turkarna fast de kommer i helt andra syften 😉

 11. Det kommer explodera här snart också. När vänstermedia med A Lindberg i spetsen skriver ” förhoppningsvis kan Annie slipa bort delar av den restriktiva flyktingpolitiken som S infört ” AB i går, så ser vi åt vilket håll det lutar. Han och hans likasinnade kommer behöva ett pansarfordon för att skydda sig själva när helvetet brakar loss. Kan ju vara ett med EU märke på.

 12. Public Service jobbar febrilt med att få det att se ut som det är höjda bensinpriser det i grunden handlar om.. 😂

 13. Folk har tydligen fått nog. Bra att den lille snorkige sprätten Macron som ser sig själv som en ny Napoleon, sätts på plats och körs ut från presidentpalatsen….

 14. Korrekt information med ett undantag. Fotot på pansarfordonet är fake. Samtliga bepansrade fordon tillhörde la Gendarmerie, en del av armen. Deras fordon är målade mörkblå, ungefär samma färg som man ser på EU-emblemet. Det syntes tydligt på direktsändningarna från i lördags.

 15. Fransoserna protesterar och visar sitt missnöje
  Varför gör inte vi så i Sverige. är det så att allt är helt okej med 7-klövern,slaskmedia , migrationen etc
  Malmö är Sveriges mönsterstad,så som alla städer ska bli då vi når en population på 40 miljoner.
  Inga protester=vi gillar läget…..

  • Bilden här är likaväl falsk eller manipulerad. Ett antal pansarvagnar från la gendarmerie mobile i Saint-Astier (Dordogne), utrustade med speciella tårgaskastare deltog. Dessa hade kvar EU-emblemet efter en gemensam övning, men var i övrigt lika blåa som de övriga fordonen.
   Det är inget fel på färgerna på fotot. EU-emblemet har rätt blå färg.
   Undertecknad är lika kritisk till Macron som övriga kommentatorer, men manipulerade bilder ska påpekas.
   Naturligtvis är det svårt att från Sverige avgöra vad som är falskt och äkta.

 16. Haha…….
  125 tusen och 89 tusen poliser……
  Dröm vidare.
  Bara i paris var det 8900 poliser och dom var en bra del av massan…
  Läste någonstans att det var över 300000 och nästa helg blir de ännu mer.

 17. Makaronen gillade inte att Trump kommenterade fransk inrikespolitik. Men inför det svenska valet uppmanar Makaronen svenskarna att inte rösta på Sverigedemokraterna. Megahycklare!

  • Sedan kan Macron inte göra skillnad på en enkel ”kommentar” och ”lägga sig i politiken” för han är lika efterbliven som Stefan. Lägga sig i politiken skulle vara om han skickar specialstyrkor för att avrätta en eller annan medlem i franska regeringen?

  • Polisen har ett svårt jobb att stävja plundring och vandalisering .Polisen måste splittra grupperingarna på gatan annars kan det urarta.Dessa demonstrationer används av våldsbejakande revolutionära vänster grupperingar för att skapa ett arbetarklass uppror.

 18. Varför finns det inga tidningar som försöker ge en sanningsenligt bild av situationen. Vissa skriver om hur vänsternaktivister bråkar och vissa tar upp vilka högergrupperingar som slåss.

  Men ingen tycks skriva om båda. All media tycks vara agendasättande.

 19. Det med Pansarbilen är fake news, den är Gendarmeriets. En eventuell EU-arme kommer att dröja många år och kommer definitivt inte att innehålla såna här antika fordon.

  • Detta fordon är knappast ”antikt”.Verkar fungera bra i upplopps situationer.Används även i krig.Däremot är de svenska fåtal bepansrade fordon antika.

   • En gemensam Fransk-Tysk brigad har funnits ända sedan 80-talet, helt officiellt.

    En gemensam EU-arme är det däremot lång tid innan det förverkligats.

   • denna arme består av vanligt avlönat folk, inga ideologiskt peppade extremer.
    de kan aldrig få ihop det antal som behövs för att kväsa europa, nästan hela östblocket, italien halva tyskland är emot eu i dess nuvarande form.
    börjar de förtrycka folket som protesterar med en eu-arme börjar hela europa brinna i kampen för frihet, det vänder fort nu de har inte en chans,, de har själva satt sej i denna situation med den aggresiva migrationpolitik de fört som tar resurser från folket och ger till främlingar.

 20. Jag är säker på att EU-länderna är väl förberedda på detta. Så illa som de styrande medvetet har behandlat Europas befolkning i årtionden, så måste de självklart ha rustat upp för att möta de oundvikliga protester och uppror det till slut leder till.

  SÅ jäv… dumma är de inte att de tror folket låter sig bytas ut helt utan kamp. Snarare är de nog förvånade att folket låtit det gå så här långt innan de reagerade.Tyvärr så ligger förrädarna långt före folket i planeringen, och det är bara att invänta nästa steg.

  Just nu befinner sig många av de högsta ledarna utanför Europa i värmen och firar att de har tagit ett steg till i kampen mot det egna folket.

 21. Aj Oj Uj, potus lägger sig i Frankrikes interna angelägenheter.
  Nästan lika tölpaktigt okänsligt som att håna Nordkoreas gudomlige ledare.

 22. Alla fransmän får nästa år 100 euro extra i mån,en svensk pensionär på sin höjd en hundring. Sverige är ju ett rikt land enl Löfven.

 23. Den vidrige presidenten har det obekvämt nu. Men han har i.a.f. börjat ge efter, men det kommer inte att räcka. Man kräver skurkens avgång.

  “He’s behaving like a real monarch, he is so aloof,” Mallard observed. And, he added about the protesters, “When the king is wrong, they want to ’kill’ the king,” or remove him from office. https://www.foxnews.com/world/reporters-notebook-paris-riots-ahead-of-macron-address
  https://www.foxnews.com/world/reporters-notebook-paris-riots-ahead-of-macron-address

  https://www.foxnews.com/world/macron-to-address-france-after-latest-riots-in-paris-result-in-nearly-1000-arrests

  • Hoppas det eldar på ordentligt och tänder Europas folk. Inte folket mot folket utan emot den globalistiska makten och dess knektar.

 24. Invandrarna (Araber och svarta) som bor mestadels i kranskommunerna utanför de större städerna i Frankrike och som nästan aldrig går in i centrum kommer på kvällen och natten då den riktiga demonstrationen lags sig och påbörjar plundring och förstörelse på en massiv skala..
  Även ifall det säkerligen inte är helt fel att vänsterpacket håller på med plundring så är det långt ifrån endast dem. Ingen ska inbilla mig att det plundras när där står 200 poliser 20 meter bort och tittar på.
  Den huvudsakliga plundringen sker på kvällar och nätter och utförs av Araber och svarta.

  Har hört en intervju med aktiva i Gula västarna som säger att det är fruktansvärt farligt då, på kvällen och natten. Du har gäng på flera hundra Araber och svarta som skulle hugga ihjäl dig med en machete bara du tittade snett på dem.

 25. Bara att höra denne Macron får en att kräkas. En globalist som förrått sitt Frankrike. Till den kommande helgen väntas nya demonstrationer.

 26. Macron ska inte gnälla att Trump har synpunkter på protesterna. Macron var väldigt aggressiv när han läxade upp Sverigevänner inför valet här hemma. Höjden av oförskämdhet.

 27. Nu pratar de för övrigt om sexuellt våld i SVTs Nobelbevakning, vad kvinnor utsätts för och hur det påverkar ett helt samhälle. Jag tycker verkligen att Nobelpristagarna i fred i år förtjänar priset, men vilket hyckleri när svenska politiker och journalister i sammanhanget bara prata om sexuella övergrepp i Kongo och inte nämner Sverige.

 28. Och ni visste inte om de bepansrade EU-fordonen? Ge er! Lojalitetsplikten i fördraget tvingar alla medlemsstater att bistå varandra och då ska ni nog räkna med bra många fler såna här fordon.

LÄMNA ETT SVAR