Fridolin vill nyansera bilden av den svenska migrationspolitikens effekter. ”Vi har våra problem och utmaningar på samma sätt som man säkert har i Ungern.”

På måndagen rapporterade Samhällsnytt att när Ungern nu går till parlamentsval står invandringen högt på dagordningen i valrörelsen och regerande Fidesz söker förnyat mandat för sin politik genom att använda Sverige som exempel på hur illa det kan gå om man öppnar gränserna på vid gavel.

Detta anser Gustav Fridolin (MP) inte är okej och därför befinner han sig nu i Ungern för att träffa representanter för MP:s systerparti i landet och ge sin version av invandringens effekter på det svenska samhället med fokus på migrantkrisen 2015.

LÄS MER: Sverige avskräckande exempel inför ungerska parlamentsvalet

– Vi har våra problem och utmaningar på samma sätt som man säkert har i Ungern. Samtidigt ser vi idag hur människor som har kommit från andra länder till Sverige snabbare får arbete, får vara med och bidra och får göra Sverige till sitt. Det är såklart en verklighetsbeskrivning som också behövs, säger Fridolin till SR P1-morgon.

Enligt Fridolin ses Sverige som ett avskräckande exempel alternativt hyllas för sin humanitära flyktingpolitik.

– Bilden av att Sverige, när vi var med och tog emot väldigt många människor på flykt, ändå har en positiv utveckling när det kommer till ekonomi och arbete, den behöver faktiskt också finnas här.