Amnestin för omkring 9 000 unga afghanska män utan asylskäl har satt många lärare i en svår situation. Katerina Janouch berättar om en av dessa lärare som tvingas bära ett överfallslarm då han undervisar de så kallade ensamkommande flyktingbarnen. Då afghanerna inte får det betyg de vill ha ”blir de som galna” och vissa lärare delar ut oförtjänt höga betyg så att de ska få stanna i Sverige.

Janouch har blivit kontaktad av flera lärare som försatts i en svår sits på grund av amnestin. Efter mordet på en pensionerad lärare i Kil har oron ökat. Läraren som berättar om just sin situation vill inte framträda med sitt riktiga namn.

Att läraren bär överfallslarm för att han jobbar med ”ensamkommande” verkar ingen tycka är konstigt och ingen ifrågasätter att arbetet numera innebär allvarliga risker för livet.

När “mina” afghaner inte får de betyg de vill ha, blir de som galna. Jag är rädd för den här aggressiviteten. Det värsta är att de blir uppbackade av sina politiskt korrekta kontaktpersoner. De är väldigt stridiga och hotfulla De skriver till mig och hotar mig.

Detta är en av anledningarna till att många lärare ger ”snällbetyg” så att de får stanna lättare. De läser in nionde årskurs på gymnasienivå då de är för gamla för grundskolan. Vissa har aldrig gått i skolan förut överhuvudet. De flesta av afghanerna är fåraherdar och beskrivs som oengagerade i undervisningen och har dålig närvaro med mera.

Pengarna gruppen kostar är omfattande. Lärarens skola går plus på de vanliga gymnasieeleverna och minus på afghanerna vilket resulterar i plus minus noll samt inköpsstopp, något som drabbar alla.

Svenska ungdomar med diagnoser och LSS-behov får ingen hjälp och boende som de har rätt till. Till afghanerna finns det dock obegränsat med resurser. ”Jag blir så upprörd över den diskriminering mot landets medborgare som så öppet sker i samhället”, skriver läraren.

Jag har så mycket jag vill berätta, skrika ut till folk. Så mycket jag inte kan förstå att folk tar ställning ”för”. Som man vill dölja. En bekants dotter har till exempel varit med om en gruppvåldtäkt. Förövare är utlänningar. Inget vunnet i rätten.

Vi lärare är ett folk som kokar av ilska, ska du veta. ”Det tysta folket” kallar jag oss för, alla vi som inget vågar säga för att vi inte vill bli utpekade som rasister. Vi pratar bara när ingen hör och ser… De flesta lärare är ändå väldigt politiskt korrekta själva. De sväljer ner sina känslor. Tiger. ”Det tysta folket” kokar, men vågar ingenting säga.