Två irakiska män häktades under måndagen på sannolika skäl misstänkta för människorov och grov våldtäkt. Männen uppges natten mellan torsdag och fredag förra veckan ha hållit tre tonårsflickor fångna i en lägenhet i Falkenberg. Männen greps sedan en av flickorna lyckats ta sig ut och slå larm.
– Det var en 15-årig tjej och två 16-åringar, berättar åklagare Mats Ihlbom för Samnytt.

De häktade männen, Zayar Kamaran Mahmod och Sarmad Hazim Barto Blasini, är 30 respektive 29 år gamla. De är båda kända av polisen sedan tidigare.

Gifter sig till Sverige

Zayar Kamaran Mahmod kommer till Sverige från Kirkuk i Irak under migrantkrisen 2015, tillsammans med sin dåvarande fru.

Han börjar begå brott nästan direkt, och är sedan dess bland annat dömd för stöld, olovlig körning, våldsamt motstånd och ringa narkotikabrott. Han är dessutom dömd till fängelse för att ha misshandlat sin före detta fru. Mahmod förekommer under hela nitton avsnitt i belastningsregistret.

Zayar Kamaran Mahmod är idag frånskild, och hans ex-fru och deras två gemensamma barn har idag skyddade personuppgifter.

Faksimil

Sarmad Hazim Barto Blasini kommer till Sverige från Ninava i Irak 2012 sedan han gift sig med en 18-årig kvinna i Sverige som ursprungligen även hon kommer från Irak. Han beviljas efter flera ansökningar permanent uppehållstillstånd 2017.

Blasini är numera skild från den kvinna han gifte sig med 2012 och omgift med en annan kvinna som fortfarande bor kvar i hemlandet. Han förekommer under två avsnitt i belastningsregistret. Båda ärendena gäller ringa narkotikabrott. 2018 ansöker han om men nekas svenskt medborgarskap.

Våldtar tonårsflickor

Någon gång från torsdagen förra veckan fram till fredagen ska de två männen ha hållit tre tonårsflickor inlåsta i en lägenhet på Strandvägen i Falkenberg.

– Brottsdatum är från andra till tredje februari. Så det löper över två dygn, säger åklagare Jon Lindahl till Samnytt.

Det är han som nu ansvarar för målet, efter att ha tagit över det från jourhavande åklagare Mats Ihlbom i Göteborg som hade ansvaret under helgen.

Här hölls flickorna inlåsta. Google maps

I lägenheten blir minst en av flickorna grovt våldtagen. En av dem lyckas på oklart sätt ta sig ut ur huset och slår larm. Männen grips under fredagen i en större polisinsats.

15 och 16 år gamla

Både Lindahl och Ihlbom är förtegna om hur flickorna hamnade i lägenheten, och vilken eventuell relation som finns mellan dem och männen.

– Jag vill inte gå ut med den typen av uppgifter just nu. Det är lite känsligt. Vi behöver höra alla inblandade först, säger Lindahl till Samnytt.

Hans åklagarkollega i Göteborg svarar emellertid på hur gamla de utsatta flickorna är:

– Det var en 15-årig tjej och två 16-åringar, säger Mats Ihlbom.