Två stora oljeanläggningar står i brand sedan en drönarattack slagit ut mer än hälften av råoljeförsörjningen för världens största exportör Saudiarabien. Attacken mot Abqaiq inträffade tidigt på lördagsmorgonen och är Houthi-rebellernas hittills mest framgångsrika mot saudiska energianläggningar.

Bilder och video publicerades omgående på sociala medier som visade stora bränder vid Khurais, som ligger mer än 500 km in i Saudiarabien från gränsen till Jemen. Houthi-rebellernas räckvidd och krigets omfattning har därmed ökat avsevärt.

https://youtu.be/ovN9x73wzYw

Enligt det saudiska inrikesministeriet är bränderna nu under kontroll av Saudi Aramcos säkerhetsenhet. Samtidigt har analytiker inom energibranschen uppgifter om att produktionen har påverkats med mer än 5 miljoner fat per dag av attackerna. Detta motsvarar minst hälften av Saudiarabiens råoljeproduktion.

Saudiarabien levererar mer än 10 procent av världens råolja vilket gör den muslimska diktaturen till världens största exportör av olja.

Förlusten av 5 miljoner fat per dag motsvarar 5 procent av den globala oljeförsörjningen. Enligt Financial Times kan dock en än större del av produktionen påverkats då fler anläggningar av säkerhetsskäl stängts, åtminstone tillfälligt.

I skrivande stund har varken Saudi Aramco eller Saudiarabiens energiminister gjort något officiellt uttalande om skadans omfattning. Dock hävdar en källa till Financial Times att en del av nedstängningen av produktionen är en försiktighetsåtgärd som snart kan hävas.

Chockvågor på börsen väntas
Samtidigt väntas storleken på produktionsbortfallet orsaka chockvågor på börsen. Omfattningen av attackerna antas leda till osäkerhet på marknaden då rikets oljeproducerande infrastruktur nu på allvar visat sig sårbar för Houthi-rebellernas attacker.

Börsanalytiker varnar för att storleken på förlusten kan utlösa en kraftig höjning av oljepriset när marknaderna öppnar igen efter helgen.

Yahia Sarie, militär talesman för Houthi-rebellerna, meddelar i en video att gruppen ligger bakom attackerna och hävdar att 10 drönare använts i attacken, som han beskriver som deras största operation någonsin.

“Detta är ett svar på Saudis aggression mot oss och våra människor i Jemen”, säger Sarie i sitt anförande. Han hävdar även att rebellerna avser utöka sina attacker mot Saudiarabien.

Avancerad teknik bakom attacken
Enligt James Rogers, säkerhetsexpert inom drönare och gästforskare vid avdelningen för internationella säkerhetsstudier vid Yale University, har FN har undersökt drönarna. De har en räckvidd på nära 1 500 kilometer. Det innebär att Houthi-styrkorna kan nå platser i Saudiarabien från baser i Jemen.

“Det är en imponerande, men samtidigt oroande, teknisk prestation,” säger Rogers. “Det är inte lätt att uppnå precision på så långt avstånd och att de lyckades orsaka så betydande skador i Abqaiq och Khurais visar att dessa drönare bar stor explosiv laddning.”

FN:s särskilda sändebud till Yemen, Martin Griffiths, är bekymrad över attackerna. “Den senaste militära upptrappningen är oerhört oroande,” sade Griffiths i ett uttalande och tillade att dylika attacker “utgör ett allvarligt hot mot den regionala säkerheten”.

Khurais oljefält i Al-Ahsa öppnades för pumpning 2009 och uppskattas kunna leverera 27 miljarder fat olja.

Kriget mellan den saudiledda koalitionen och Houthi-rebellerna har pågått i Jemen sedan 2015. På Saudiarabiens sida står bland andra USA och Storbritannien medan Iran stöttar Houthi-rebellerna.