36-årige Milad Salari åtalas för det uppmärksammade mordförsöket på en nioårig flicka i Göteborg i mars i år. Idag lämnade åklagaren in sin stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt. Milad knivhögg flickan och hennes mormor upprepade gånger inför ett stort antal vittnen.

– Hon blöder jättejättemycket!

– Skynda er för fan!

Vid lunchtid den 2 mars i år är en nioårig flicka på väg till Filmstaden Bergakungen för att titta på Bamse tillsammans med sin mormor och morfar. Flickan är på besök från Amsterdam i Nederländerna, där hon och hennes föräldrar bor, och sällskapet står och väntar på spårvagnen vid Brunnsparken i Göteborg.

Plötsligt rusar en man fram, tar tag i flickan och hugger henne flera gånger med en kniv. Hon får flera svåra knivskador i bland annat magen, halsen, ryggen och bröstkorgen. Även flickans mormor, som försöker ingripa, blir knivskuren.

Foto: Polisen
Foto: Polisen

Flera människor som bevittnat det brutala överfallet larmar SOS 112. Medan några vittnen ger flickan första hjälpen och försöker stoppa blödningarna, har andra lyckats brotta ned och gripa gärningsmannen.

En bekymrad kvinna oroar sig för knivmannens säkerhet.

– Alltså ni måste sluta, vädjar hon.

– Alltså de misshandlar ju honom som de tror har gjort det också, säger hon i telefon till SOS Alarm.

Milad Salari

När polis anländer till Brunnsparken övertar de gripandet av knivmannen. Han heter Milad Salari och är ökänd av polisen sedan tidigare. Milad har tidigare dömts för ett stort antal brott, bland annat ett flertal stölder och två rån. Han har flera gånger suttit i fängelse.

Milad Salari kommer ursprungligen från Iran – ett land han spenderade större delen av förra året i. Han reste dit i början av våren 2022 och kom inte tillbaka förrän sju månader senare, i september samma år. De iranska myndigheterna påstås ha försökt hindra Milad från att resa tillbaka till Sverige eftersom han inte fullgjort sin värnplikt i hemlandet.

Initialt förekom uppgifter om att Milad ska ha skrikit ”Allahu akbar” när han knivhögg flickan. Det är påståenden som inte finns med i polisutredningen.

LÄS ÄVEN: VIDEO: 10-årig flicka knivhuggen i magen – ”Allahu akbar”

Enligt en personalia och dagsbotsuppgift polisen upprättat, lever Milad på bidrag, har ingen inkomst, och skulder på 350 000 kronor.

Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen

”Jag bryr mig inte”

När Milad Salari förs in till arresten, och polisen frågar honom om han erkänner brott, uppger han själv att han svarar:

– Ja, absolut!

I ett senare förhör ändrar sig däremot Milad, för att därefter omedelbart ändra sig igen och erkänna brotten.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: 36-årig iranier knivhögg tioåriga flickan i Göteborg

– Jag förnekar, säger han först.

Du förnekar? frågar polisens förhörsledare.

– Ja.

Båda fallen av mordförsök?

– Mm. Eller vi kan göra så här: Jag erkänner. Jag erkänner båda fallen av mordförsök.

När förhörsledaren börjar prata om den nioåriga flickans svåra och livshotande skador svarar Milad:

– Jag bryr mig inte!

Skador på flickans kläder. Foto: Polisen
Flickans mormor skadades också. Foto: Polisen

”Inte psykotisk”

Milad Salari lider av en psykossjukdom och enligt hans psykiatriker har han möjligen en schizofrenisjukdom. Han har samma dag som knivdådet besökt läkaren tillsammans med sin mamma.

– Det var ett trevligt samtal som är noga journalfört och han var inte psykotisk, berättar psykiatrikern om besöket.

– Han var adekvat i framtoningen och det var inget suicidalt eller psykotiskt eller ouvert att han satt och tittade på några ventiler och hörde röster eller något sånt. Han var helt med i samtalet. Han var vänlig och det var inga problem. Därför är det jäkligt chockartat när man får veta vad han har gjort efter det då.

Nu åtalas Milad Salari för mordförsök på den nioåriga flickan och grov misshandel mot hennes mormor. Den nioåriga flickan har på grund av sitt hälsotillstånd inte kunnat höras innan rättegången.

Psykiatrikern hoppas att Milad döms till rättspsykiatrisk vård, och menar att en sådan som Milad inte ska gå fri ute i samhället.

– Dessa gubbar är väldigt obehagliga att ha ute. Förr i tiden hade vi mentalsjukhus och då var de där. Nu har vi dem på stan. Man trodde det skulle gå bra när de tog sina mediciner, men det är väldigt svårt att kolla det hela tiden om de inte vill ta dem. Så det här kommer hända igen. Tyvärr, säger han.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: Jägaren som grep Milad för sju år sedan: ”Han fick en örfil och då började han gråta”