18-årige Mohammed Mohammed begärs idag häktad för mordet på småbarnspappan Mikael Janicki i Stockholmsförorten Skärholmen i april. Det framgår av handlingar från Södertörns tingsrätt.

18-åringen greps idag på morgonen, förhördes under förmiddagen och anhölls strax före klockan halv två. Han begärdes därefter häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet på Mikael Janicki kvällen den 10 april i år, samt för grovt vapenbrott.

Tidigare känd av polisen

Mohammed Khalid Mohammed Mohammed är bosatt i Skärholmen och är sedan tidigare känd av polisen. Som 15-åring omhändertogs han enligt lagen om vård av unga. Anledningen var ”missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet och socialt nedbrytande beteende”, står att läsa i handlingar från socialtjänsten.

LÄS OCKSÅ: Mikael sa ifrån mot gänget – sköts ihjäl inför sonen

Polisen uppgav i samband med omhändertagandet att Mohammed varit brottsaktiv i två års tid. Han var redan då misstänkt för fyra rån, och hade tidigare misstänkts för rån, stöldförsök, misshandel, skadegörelse och narkotikabrott.

2022 dömdes Mohammed Mohammed för ringa narkotikabrott och i början av förra året åtalades han igen för rån sedan stöldgods från ett personrån hittats hemma hos honom. Mohammed hävdade att det stulna var något som en kompis glömt hos honom – en förklaring tingsrätten trodde på och därför friade honom.

Från Irak

Mohammed Mohammed är född i Nineve i Irak. Han kom som barn till Sverige hösten 2007 och blev svensk medborgare drygt fem år senare. Han har sina föräldrar samt äldre och yngre syskon i Sverige.

LÄS ÄVEN: Systern till skjutne pappan i Skärholmen: ”Svårt att ta in”

18-åringens föräldrar är skilda från varandra, och båda två har gift om och skilt sig igen från andra partners. Hans mamma, som han bor tillsammans med, har under fem års tid skilt sig från fyra olika män. Båda föräldrarna har helt eller delvis de senaste åren försörjt sig på bidrag.

Häktningsförhandlingen mot Mohammed Mohammed kommer hållas klockan 13:00 under onsdagen. Sedan tidigare sitter tre unga män häktade för bland annat grovt vapenbrott och grovt skyddande av brottsling med anledning av mordet på Mikael Janicki.

LÄS ÄVEN: Tre begärs häktade efter mordet på Mikael Janicki