Chock och förtvivlan. Så känner Aneta Demir, syster till 39-årige Mikael Janicki som i onsdags sköts till döds i Skärholmen.
– Jag hade bara honom, säger hon till Samnytt.

Det är strax efter klockan sex under onsdagskvällen som Mikael Janicki är på väg till simhallen i Skärholmen tillsammans med sin 12-årige pojke. Längs vägen står ett gäng killar och säljer knark.

Det är något som den 39-årige pappan reagerar på. Han bestämmer sig för att konfrontera gänget – och det är då någon i gänget drar fram ett vapen och skjuter Mikael i ansiktet.

LÄS ÄVEN: Mikael sa ifrån mot gänget – sköts ihjäl inför sonen

Svårt att ta in

Några stationer bort från Skärholmen, längs tunnelbanans röda linje, bor Aneta Demir tillsammans med sin man Elias. Aneta är syster till Mikael Janicki.

– Det är chock och det är svårt att ta in. Vi förstår att han inte lever, men ändå inte. Vi har inte fått se honom. Vi har inte fått veta något från polisen, berättar hon för Samnytt.

– Jag hade bara honom. Vi satt och planerade födelsedag tillsammans. Jag ska fylla 45, och han 40, och vi skulle ha en stor fest tillsammans till sommaren.

Hon förklarar samtidigt att polisen främst har kontakt med Mikaels tidigare sambo, som han har sin son tillsammans med: Den 12-årige pojke som bevittnade mordet på sin pappa, och som var den som larmade polisen.

– Han mår inte bra. Han vaknar och vill vara med pappa, berättar Aneta.

Väninnans dotter mördades

För Aneta är det, liksom för så många andra, svårt att greppa hur våldet kryper allt närmare.

– Jag har tänkt mycket på det. Varje gång man läser om en skjutning eller ser om det på nyheterna, så har jag undrat om jag någon gång kommer bli huvudperson i en sådan här skjutning. Samtidigt tänker man att det är så overkligt, säger hon.

– Vi läser om allt elände, men man är så naiv att man tänker att ”det här kommer inte hända oss”. Vi är inte sådana människor, så vi kommer inte drabbas. Vi är inte kriminella, vi sköter oss, uppfostrar våra barn och jobbar. Så man tänker att det här händer inte oss.

Samtidigt är det inte första gången som någon i Aneta Demirs närhet faller offer för gängvåldet. Mamman till Adriana, som sköts till döds i Hallunda i augusti 2020, är en nära väninna till Aneta. Och hon har tiden efter den tragedin varit ett stort stöd för väninnan.

LÄS ÄVEN: Hovrätten dömer två till livstid för mordet på 12-åriga Adriana

”Bara där för att visa upp sig”

Under torsdagen spreds ett videoklipp i sociala medier som visar hur Aneta Demir konfronterar Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson på mordplatsen.

LÄS MER: Magdalena Anderssons närvaro vid mordplats ifrågasatt av anhöriga: ”Vad gör ni här”

– Alla de här politikerna var bara där för att visa upp sig inför kamerorna. Ingen av dem har hört av sig till oss, kommit fram till oss, frågat hur vi mår eller om vi behöver hjälp, säger Aneta till Samnytt.

– Vi är även chockade över att det blivit en så stor sak av det här, fortsätter hon.

Fortfarande på fri fot

Aneta Demir är skakad över att gängen så lätt provoceras till att skjuta ihjäl någon.

– Att man inte ens kan gå fram till någon och prata utan att bli skjuten, säger hon.

Samtidigt tycker hon att det är fel om människor sluter sig, och blundar för de gäng som öppet står och säljer knark på gatorna.

– De får ingen uppmärksamhet från någon. Alla går ju tittar ned i marken när man går förbi dem. Den enda uppmärksamhet de får är från sina gängkompisar. Titta på dem, visa att vi ser dem. ”Hej” och bara gå förbi. Man behöver inte tillrättavisa dem, som min bror, men man kan åtminstone säga: ”Hej, ni kanske inte ska stå här, killar?” säger Aneta Demir.

De personer som i onsdags sköt ihjäl Mikael Janicki är fortfarande på fri fot.