39-årige Mikael och hans 12-årige son var på väg till simhallen. När de cyklade genom en gångtunnel blev de antastade av ett hotfullt gäng. Mikael tillrättavisade dem, vilket resulterade i att en i gänget drog fram en pistol och sköt ihjäl honom med ett skott i huvudet, framför ögonen på sonen.

Brottet begicks vid 18:15-tiden på onsdagskvällen i invandrartäta Stockholmsförorten Skärholmen. Den chockade sonen larmade 112 men när patrullen kom fram var förövarna borta och i skrivande stund har ännu ingen gripits för mordet.

Initialt trodde polisen att det rörde sig om ännu en gängkriminell felskjutning där gänget förväxlat den 39-årige pappan med någon annan person. Detta med utgångspunkt i att Mikael inte har något brottsregister.

Så småningom förstod man dock att det rört sig om en situation där en gängmedlem känt sig kränkt av att få en tillsägelse och tyckt att ett proportionellt svar för att få upprättelse var att skjuta ihjäl den person som sagt ifrån.

Försökte avväpna skytten

Enligt uppgift ska en i gänget först skjutit ett skott i marken framför Mikael. Denne ska då ha försökt ta vapnet från skytten men misslyckats och i stället blivit skjuten i huvudet.

Gänget ska efter mordet ha flytt från platsen på elscootrar, så kallade fatbikes. Polisen är förtegen om huruvida man med ledning av vittnesmål har gott hopp om att hitta de skyldiga eller kört fast.

Upprörd över gängkriminaliteten

Enligt uppgift ska Mikael under en längre tid ha varit upprörd över det aktuella gänget och den ökade kriminaliteten i området med bland annat öppen knarkhandel. Han ska även ha kontaktat polisen tidigare om gängens aktiviteter men utan att några åtgärder vidtagits.

– Vi jobbar för fullt med den här mordutredningen och ger man för mycket detaljer i det här skedet så riskerar man att förstöra för förundersökningen, säger polisens presstalesperson i region Stockholm, Carina Skagerlind, i ett uttalande till media.

Den tekniska brottsplatsundersökningen är slutförd men polisen kommer att ha en fortsatt närvaro i området under torsdagen. Detta för att samla in ytterligare vittnesuppgifter och för att utföra vad man kallar för ”trygghetsskapande åtgärder”.

SD: ”Dags att förklara krig mot gängen”

Dödsskjutningen kommenteras av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson med udden riktad mot den politik som lett till att sådant här kan hända och händer allt oftare. På X skriver han bland annat:

”Internationella konventioner, unkna gamla argument om socioekonomiska faktorer eller debilt prat om brottsförebyggande fritidsgårdar tycker jag ska åka i papperskorgen direkt. Det duger inte att rapa floskler, det är dags att Sverige förklarar fullt krig mot varje enskild individ i dessa kriminella gäng.”

Flera gängskjutningar på kort tid

Skärholmen är i likhet med de flesta andra invandrartäta miljonprogramsområden plågade av grovt gängkriminellt våld.

För en månad sedan sköts en man i 20-årsåldern till döds inte långt från den nu aktuella brottsplatsen och vid ungefär samma tid på kvällen. Ett par veckor senare skadesköts en man i 25-årsåldern intill en förskola full med barn i området.