55-årige Mark Lorentzon misstänks ligga bakom sprängningen av en bostadsfastighet i Annedal i Göteborg tidigare i veckan. Lorentzon befinner sig ännu på fri fot – och jagas av polisen.

Polis och åklagare tror sig nu veta vem det var som låg bakom den kraftiga detonationen i en bostadsfastighet på Övre Husargatan i Göteborg tidigt i tisdagsmorse. Under torsdagen anhölls 55-årige Mark Lorentzon i sin frånvaro av åklagare, på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen uppger att det inte finns något som tyder på att sprängningen har med gängkriminamlitet att göra. Istället beskrivs den jagade 55-åringen som en ”haverist” som kommit på kant med samhället.

Lorentzon är folkbokförd i den fastighet där sprängladdningen briserade och befinner sig enligt GT i en vräkningstvist som Kronofogden kopplats in i. Planen var att vräkningen skulle verkställas i tisdags – samma dag som explosionen.

Fick inte träffa mamma

För mindre än två veckor sedan väcktes åtal mot Lorentzon i ett annat ärende gällande bland annat ofredande. Anledningen var att han anklagat enhetschefen för det äldreboende där hans mamma bor för att vara en ”psykopat” och för att han förföljt enhetschefen ute på stan.

– Han är psykopat, det är ingen hemlighet. Alla vet det, försvarade sig Lorentzon i polisförhör.

Konflikten mellan Mark Lorentzon och enhetschefen berodde på att Lorentzon förra året vägrat följa de coronarestriktioner som då infördes på hans mammas äldreboende, och att skyddsombudet därför beslutat om att sätta stopp för sonens fortsatta besök.

”Anhörig har uppträtt hotfullt och fysiskt aggressivt mot personal. Han har även kränkt personal verbalt!” skrev skyddsombudet i sitt beslut.

Faksimil

Kördes bort av polis

Efter att coronarestriktionerna lättats, och det åter blev möjligt för Mark Lorentzon att besöka sin mamma, berättar enhetschefen för äldreboendet att Lorentzon eskorterats av väktare vid besöken för att skydda personalen. Han ska även vid flera tillfällen ha avhysts från boendet av polis när han försökt träffa sin mamma och vägrat lämna boendet.

Enhetschefen bedömer situationen med Lorentzon som”skör”, och att det inte krävs mycket för att han ska hamna i obalans.

– Det räcker med att det blir en motgång för honom för att han ska tappa konceptet igen så att säga, säger enhetschefen.

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

LÄS ÄVEN: Löfven SVARSLÖS när han får fråga om svenskarnas trygghet