Åtal väcktes förra veckan mot fyra män för mordet på Fredrik Andersson. Andersson, som var lokalpolitiker för Medborgerlig samling, sköts ihjäl på ett gym i Stockholm i mars förra året.

Den huvudåtalade är Frunze Saghatelyan. Det är enligt åtalet han som, maskerad med huva och munskydd, springer in på Delta gym i Vasastan vid lunchtid den 28 mars förra året.

Den då 16-årige pistolmannen springer ned i källaren, där gymmet ligger, för att skjuta en man som brukar vistas på gymmet och som knyts till MC-gänget Bandidos. Delar av händelseförloppet fångas på film av lokalens övervakningskameror.

Foto: Polisen
Foto: Polisen

När ordningsvakten Fredrik Andersson ingriper mot pistolmannen träffas han av ett skott i huvudet. Han förs mycket svårt skadad till sjukhus, där han två dagar senare avlider.

Handgranat på Södermalm

Två dagar efter mordet på Delta Gym, kvällen den 30 mars, skakas en restaurang på Södermalm i Stockholm av en kraftig explosion. Det visar sig att det är någon som kastat in en handgranat i restaurangen.

Foto: Polisen

Restaurangen knyts genom ägarnas släkt till Stockholms undre värld. Även detta attentat pekas Frunze Saghatelyan senare ut för.

Flyr till Armenien

Efter de båda dåden reser Frunze Saghatelyan till hemlandet Armenien. Enligt egen utsago för att göra militärtjänst.

– Alla i Armenien från ålder sexton och vid arton år så åker man till lumpen. Det är någonting man måste göra om man är en armenisk medborgare. Vid det tillfället var jag inte svensk medborgare, berättar han i polisförhör.

Medan den misstänkte mördaren är i Armenien, på flykt från polisen i Sverige, beviljas han svenskt medborgarskap. Under sommaren återvänder han till Sverige och grips av polis.

LÄS ÄVEN: Fredriks mördare fick svenskt medborgarskap på flykt från polisen

Tre medåtalade

Frunze Saghatelyan åtalas nu för mordet på Fredrik Andersson, mordplanerna mot Bandidosmedlemmen samt sprängdådet mot restaurangen på Södermalm.

Dessutom åtalas ytterligare tre män för medhjälp till mordet på Delta Gym.

I polisförhör har Frunze Saghatelyan förnekat såväl mordet på Fredrik Andersson som granatdådet på Södermalm. Han kan inte förklara hur hans DNA påträffats på båda brottsplatserna.

– Jag vill inte kommentera, svarar han upprepade gånger på polisens frågor.