När den då 15-årige Gustav Damm för ett par år sen blev känd för sitt ideella patrullerande i Täby och Vallentuna för att öka tryggheten blev han hånad av kallades bland annat ”tönt”. Nu har hans insatser lett till att en ung kvinnas liv kunde räddas.

Gustavs patrulleringar skedde 2018 på en moped och under två timmar per dag.

– I framtiden vill jag bli polis. Då är det nyttigt för mig att göra det här, som en förberedelse, sa han till Aftonbladet då.

Kritiken, eller snarare mobbningen, kom från vänsterprofilerna Moa Wallin på Sveriges Radio och Alex Schulman, krönikör på Expressen.

”Landets töntigaste person äntligen funnen” skrev Wallin i ett inlägg på Twitter som sedermera tagits bort. Inlägget gillades av Schulman.

Räddade ung kvinnas liv

I en ny artikel om den i dag 18-årige Gustav framgår att han under sitt patrullerande stötte på en ung berusad och drogpåverkad kvinna som mådde dåligt. Då kvinnan började må allt sämre beslutade Gustav att larma ambulans som snabbt var på plats.

För ett par dagar sen fick han ett meddelande från den unga kvinnan:

Läkarna på akuten fick hålla igång mitt hjärta med maskiner då det flera gånger höll på att stanna och när jag kommit till medvetande fick jag veta att jag lika gärna kunnat vara död. Vill tacka dig då det är din förtjänst att jag fick den hjälp jag behövde. Sluta aldrig med det du gör!