Mannen i 50-årsåldern började arbeta på Migrationsverket i mitten av 2000-talet och misstänks nu för grovt tjänstefel. Efter en intern utredning 2016 fick han sparken. Enligt personalansvarsnämnden hade han ”allvarligt skadat Migrationsverkets anseende”.

Utredningen lanserades efter att han beviljat visum till afghanska medborgare på falska grunder och i nio fall ändrat korrekta avslag till bifall. Enligt förfalskade dokument skulle vissa av afghanerna besöka tennisveckan i Båstad. Brotten ska ha begåtts då han var utlånad till utrikesdepartementet som ansvarig för migrationsavdelningen på en ambassad.

– Jag misstänker naturligtvis att han gjort det här med uppsåt, säger Arne Fors, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Mannens greps i en gryningsräd på tisdagsmorgonen i Stockholmsområdet. Samtidigt ska även en man och en kvinna ha gripits i Göteborgstrakten, dessa ska dock inte ha varit anställda på Migrationsverket. Enligt Arne Fors är huvudmannen misstänkt för grovt tjänstefel och övriga två för medhjälp till grovt tjänstefel. Samtliga släpptes senare samma dag men är skäligen misstänkta och utredningen fortskrider.

Oklart motiv
Än så länge har utredningen inte visat på mannens motiv, om han exempelvis fått ekonomisk ersättning för sina brott. Det ska dock exklusivt röra sig om afghanska medborgare varav många sedan sökt asyl i Sverige. ”Av asylutredningarna framgår att det hela är en del av professionell människosmuggling”, skriver Migrationsverket i sin rapport.

Mannen förnekar både brott och tjänstefel.