Det var igår som Samhällsnytt avslöjade att ett flertal moderatpolitiker som på senare tid profilerat sig som hårda kritiker av den förda invandringspolitiken röstade för gratis tandvård till illegala 2013. Vår publicering ledde till många reaktioner i sociala medier där väljare uttryckte sin bestörtning över politikernas svek. Inte minst riktades hårda tillmälen mot Hanif Bali – den i särklass populäraste moderatpolitikern som även utmärker sig med en hård retorik på sociala medier.

Det tog inte lång tid innan Bali gick till motattack på Twitter. I sitt svar till Samhällsnytt bekräftar Bali det faktum att han röstat för det kontroversiella lagförslaget, men menar samtidigt att han inte bär något ansvar för detta eftersom han gjorde det på grund av ”partipiska”. Han nämner även att han istället fokuserade på att ”vinna strid” om frågan inom partiet – vilket han ska ha gjort på Moderaternas partistämma 2015 enligt egen utsago.

När Samhällsnytt ställer frågan om det finns något konkret resultat av den vunna striden i form av ett lagförslag svarar Bali att det inte finns några sådana – och skyller samtidigt på SD:

 

SD var det enda parti som röstade mot lagförslaget 2013. I motsats till vad Hanif Bali uppger på Twitter hade partiet flera skarpa förslag om att rulla tillbaka reformen. Redan 2015 – alltså samma år som Hanif Bali ska ha vunnit någon intern strid inom Moderaterna – lämnade Björn Söder och Per Ramhorn (SD) en motion om att avskaffa gratis vård till illegala, en motion som hela partiet ställde sig bakom. Frågan togs även upp i en partimotion, yrkande 29.

I ett tal i riksdagen inför omröstningen 2013 påpekade Björn Söder (SD) att i och med införandet av gratis tandvård till illegala kommer personer som vistas utan tillstånd i Sverige att få privilegier som inte svenska medborgare har.

Enligt Riksdagens utredningstjänst avstod 77 tusen svenskar från medicinering och 48 tusen svenskar från sjukvård 2009 på grund av att de inte hade råd.

Ett reportage med dold kamera som visar hur det går att få gratis tandvård som illegal tack vare en lag som bland andra Hanif Bali röstat ja till kan ses nedan:

I ett försök att få stöd från sina följare publicerade Bali sedermera ett inlägg på Twitter där han uppger att 2018 inkluderade Moderaterna äntligen ett krav på att rulla tillbaka reformen i sin partimotion. Men det förväntade stödet har så gott som uteblivit. Istället undrar Balis följare vad hans personliga ansvar för hans riksdagsmandat är och hur han kommer att rösta nästa gång när den så kallade partipiskan viner.

LÄS ÄVEN: Pensionär går med fistel i gommen i ett år: kan inte ordna 1500 kronor för behandlingen