I fredags grep polisen två personer på ett hotell i Stockholm. Enligt larmet handlade det om en kvinnomisshandel men på plats blev poliserna istället attackerade med slag och sparkar. På hotellrummet påträffade man dessutom en kraftig bomb. Tidiga rapporter har visat att kvinnan har arbetat hos Aftonbladet. Nu kan Samhällsnytt presentera en tydligare bild av Aftonbladets bombkvinna.

Det var på fredagseftermiddagen som polisen larmades till Hotell Mornington i Bromma i västra Stockholm. En städerska på hotellet hade hört en misstänkt kvinnomisshandel på ett rum och hotellet larmade polisen. När en polispatrull anlände till rummet för undsättning blev man istället attackerad av kvinnan med sparkar och slag. Det resulterade i att polisen fick gripa kvinnan direkt för våldsamt motstånd.

På hotellrummet påträffade polisen ett invandrarpar med turkiskt/kurdiskt ursprung och en kraftig bomb. Det framkom redan på fredagen att kvinnan är utbildad journalist och har arbetat hos Aftonbladet. Enligt hotellkedjan hade paret hyrt sitt rum i minst fyra veckor framåt och betalat i förskott. En sökning visar en kostnad på omkring 25 000 kronor för en sådan tidsperiod.

En jouråklagare anhöll paret för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Kvinnan heter Elife Demir, är 26 år gammal och uppväxt i Fittja i Stockholms södra förorter. Demir förnekar både förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och våldsamt motstånd i samband med gripandet, säger hennes advokat Jan Freij till Ekot.

LÄS ÄVEN: En av de två gripna för bombväskan på hotellrum jobbade på Aftonbladet

Nära vän med rånare
I januari 2013 rånade fyra maskerade män med automatvapen en guldsmedsbutik i centrala Södertälje. Ett par poliser som befann sig i området tog sig snabbt till platsen och avancerade fram med dragna vapen mot rånarnas bil som stod utanför butiken.

När poliserna närmar sig uppfattar de att det handlar om minst två automatvapen och att en rånare riktar sitt vapen mot honom för att avlossa skott. Då skjuter poliserna och träffar en av rånarna som blir kvarliggande när resterande rånare flyr från platsen. Den oskadliggjorde rånaren avlider några dagar senare på sjukhus.

En förundersökning mot poliserna startades men utredningen ner. Enligt åklagare vid Riksenheten för polismål hade begått något brott utan agerat reglementsenligt och så som förväntats av dem.

Aftonbladets bombkvinna Elife Demir var nära bekant med den avlidne rånaren som riktade automatvapen mot poliserna. I flera inlägg i sociala medier kallas rånaren för ”kapten” och ”vår storebror”. Demir skriver bland annat att det var ”orättvist” att kaptenen blev skjuten.

I ett annat inlägg hoppar Demir på människor som ifrågasätter hennes urskuldande av en rånare som vapenhotat polis. Demir lägger tydligt skulden på polisen istället för på rånarna vars brottsliga agerande var orsaken till den allvarliga händelsen. Demir frågar en person som hon diskuterar med ”Är du på polisens sida?”.

Uppmuntrade hat mot polisen
För att hedra den avlidne rånaren som vapenhotade polisen organiserade Demir ett evenemang på Sergels torg i Stockholm. Hon motiverade manifestationen med att det efter rånet konstaterats att det automatvapen som rånaren höjde mot polisen var en attrapp och ”därför har det ordnats en protest mot polisen!”

I programförklaringen till evenemanget uppmuntrar Demir fler till att samlas kring hat mot polisen. Hon skriver bland annat om polisens ingripande mot rånet i Södertälje att ”en av poliserna fick för sig att man har fria händer när det kommer till den svenska lagen”.

Romantiserar ett kriminellt liv
En närmare granskning av Demirs inlägg på flera olika sociala medier-konton mellan år 2006 och 2018 visar ett tydligt mönster av bekantskap med kriminella individer och en vurm för ett kriminellt leverne. Det handlar bland annat gangsterrap-musik, videoklipp med gängkriminella som avlossar skott i förorten Fittja, bilder på skyddsvästar och vapen. Bifogat till många gangsteranspelade bilder finns citat som anspelar på att hon mist många människor och även har många fiender.

Tiden hos Aftonbladet
År 2017 arbetade Demir hos Aftonbladet. I samband med arbetat uppdaterar hon även sin Facebooksida och stoltserar över en artikel som hon fått skriva om knarkbaronen Joaquin ”El Chapo” Guzman. Han är känd för att i decennier ha styrt Mexikos ökända Sinaloa-kartell. I internationell media går det att läsa hur El Chapo under åren beordrat mord på flera tusentals människor för att stärka sin knarkverksamhet.

Demir beskriver det som ”helt sjukt så mäktiga knarkkartellen har lyckats bli” och fortsätter i en kommentar ”tråkigt att själva ligan dödar varandra för att de inte kan komma överens om vem som ska ta över och leda efter El Chapo greps”.

En annan artikel som Demir skrivit och stoltserar med innehåller negativ rapportering om USA:s president Donald Trump. I artikeln uppges att presidenten inte är välkommen hos USA:s närmaste allierade Storbritannien.

Demir hyllas under sin tid som journalist på Aftonbladet av bland annat Aftonbladet- och vänsterprofilen Martin Schori för hennes ”alternativa bild av förorten”. Han har i efterhand raderat berömmet.

Försvarade våldtäktsmän
På sin Facebooksida är Demir frispråkig. I ett inlägg ger hon sig in i våldtäktsdebatten med orden ”våldtäkt dit och våldtäkt hit”. Demir anser utifrån sitt journalistiska perspektiv att man inte ska uppmärksamma dessa våldtäkter på ”fel sätt” eftersom människor då påverkas av det.

Ett inlägg handlar om en uppmärksammad gruppvåldtäkt som ägde rum i augusti år 2016 när en kvinna besökte det ”utsatta området” Fittja centrum i Stockholms södra förorter för att köpa droger. Hon fick kontakt med en man och följde med till ett bostadshus, där flera män stod i en port och väntade. Kvinnan uppgav i polisförhör att männen slet av henne kläderna och började slå henne samtidigt som hon blev våldtagen.

Det var enigt kvinnan sju eller åtta män som överföll henne och övergreppet ska ha pågått i nästan fyra timmar. I ett domslut friades de misstänkta förövarna. Kritik riktades mot utredningen som inte påbörjats förrän år efter händelsen och även i övrigt uppvisat brister. Detta ansågs vara orsaken till att männen inte kunde fällas.

LÄS ÄVEN: Åtalade för gruppvåldtäkt i Fittja frias

I inlägget tar Demir parti för männen som kommer från hennes egen hemort Fittja. Det kontroversiella ställningstagandet möter kritik i kommentarsfältet. En person skriver ”att du sitter och försvarar de här äckliga små insekterna är helt otroligt”.

En annan person skriver ”sluta skydda dina homeboys”, syftande på att Demir växt upp just i förorten Fittja och enligt inlägget är bekant med våldtäktsmännen.

I ett inlägg kritiseras Demir för att ”du är journalist du börjar bli som dem på Aftonbladet”.

Hat mot Sverigedemokraterna
Vid sidan om romantiserandet av förortskriminella är Demir även intresserad av att skriva politiska inlägg. Dessa handlar oftast om ”rasister” och ”fascister”, dit hon bland annat räknar Sverigedemokraterna.

Horsvenskar
Demir uppmärksammar en artikel i vilken en kvinna klagar på klädföretaget Lindex. Hon förlöjligar kvinnans engagemang och i kommentarerna fortsätter förnedringen. I en tråd används bland annat det nedsättande ordet ”horsvenskar” i en svenskfientligt rasistisk kontext, något som Demir låter vara kvar på sin sida.

Antisemitisk propaganda
Demir använder även sin plattform för att sprida hat mot den judiska staten Israel. I ett inlägg uppmanar hon till bojkott av shoppinggallerior i Sverige. En bekant kommenterar inlägget med ”IsraHell” som antyder att Israel ska betraktas som helvetet på jorden. Demir svarar med att gilla inlägget.

Hyllar V-ledaren
Under tiden som Demir arbetade hos Aftonbladet hyllade hon samtidigt Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt i flera olika inlägg.

Brottsregistret
År 2018 dömdes Demir i Södertörns tingsrätt för ringa narkotikabrott efter att personalen på restaurangen O´Learys i Liljeholmen kontaktat polis med anledning av en misstänkt narkotikapåverkad man och kvinna. När polisen anlände påträffade man Demir som kom att misstänkas för att ha använt narkotika. En genomförd provtagning visade att hon hade Klonazepam, kokain och tetrahydrocannabinolsyra i urinen. Tetrahydrocannabinol ingår i hasch och andra cannabispreparat. Vidare påträffade poliserna även narkotika i Demirs väska.

Demir uppgav att hon blev chockad vad gäller omständigheten att det konstaterats flera sorters narkotika i urinen. Hon visste inte hur hon fått i sig det, eventuellt är det mannen hon var ute med som på något sett ligger bakom det, spekulerar hon. Lika chockad blev Demir över att polisen påträffat cannabis i hennes handväska. Det var något som enligt henne bara kunde tillhöra mannen.

Bombmannen
Mannen som i fredags greps tillsammans med Demir har ett turkiskt klingande efternamn och för att döma av brottsregistret ett kriminellt leverne. Han är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, brott mot knivlagen och hot mot tjänsteman i samband med att han skulle transporteras från ett LVU-hem. Då drog mannen kniv mot poliser som fick dra tjänstevapen mot honom. Efter en tjugo minuter kallade polisen på piketstyrkan och förhandlare.