Sverigedemokraternas kvinnoförbund anklagas för att ha ritat ett ”hakkors” på ett anteckningsblock i samband med en utbildningshelg på ett hotell i Solna. Partiet nekar emellertid till att ha något med bilden att göra.

Under lördagseftermiddagen har Sverigedemokraternas kvinnoförbund, SD-kvinnor, en utbildningshelg på hotell Radisson Blu Royal Park i Solna. Dagen därpå äter Kalmar FF:s spelartrupp lunch på hotellet inför matchen mot Hammarby IF. Spelarna har även ätit middag på hotellet kvällen innan.

I samband med lunchen får några av spelarna syn på en teckning på ett anteckningsblock som de tolkar som ett hakkors. De river omedelbart ned bilden.

Hakkors-bilden. Foto: Radisson Blu Royal Park

SD får skulden

Nyheten om att spelarna hittat en hakkors-bild på hotellet uppmärksammas först av lokaltidningen Barometern. Kalmar FF:s sportchef Jörgen Petersson säger till tidningen att hakkorset är extra allvarligt då flera av lagets spelare är invandrare.

– Det är för jävligt! utbrister han.

Eftersom SD-kvinnor använt hotellets lokaler under lördagen får de skulden för ”hakkors”-bilden. Förbundet nekar emellertid till att ha något med den omdiskuterade bilden att göra.

”Vi nyttjade lokalen mycket kort på lördagen. Ingen av oss i vår grupp har något med teckningen att göra och vi vänder oss kraftigt emot anklagelser om vår inblandning i saken. När vi efter vår korta vistelse lämnade lokalen så var den precis som vi fann den”, skriver SD-kvinnors ordförande Linda Lindberg i ett mejl till Nyheter 24.

Mediestorm

Nyheten om hakkorsbilden får stor spridning efter att Barometern uppmärksammat den. Aftonbladet, Sveriges radio och Fotbollskanalen är några av de medier som skriver om den – och skyller bilden på SD.

De flesta av medierna publicera inte några bilder på det påstådda hakkorset. Efter att bilden börjat spridas i sociala medier är det docmånga som frågar sig om det ens rör sig om ett hakkors.

Kalmar FF förlorade söndagens match mot Hammarby med 4-2.