headshotligan-feat

Bild: Polisen.

Inrikes

Här är invandrarna som skulle råna rullstolsburne Max-grundaren

Publicerad 4/27/2022
Annons

Åtta personer, sju män och en kvinna, i ett kriminell nätverk, Headshotligan/Tango med bas i västerort i Stockholm, dömdes på onsdagen av Stockholms tingsrätt till fängelsestraff av varierande längd efter att i november förra året ha tagits på bar gärning i ett försök att råna och eventuellt kidnappa en välbeställd företagare i Stockholm.

Tidigt på morgonen den 19 november förra året greps efter en biljakt och under tumultartade former fyra män som planerat att råna och enligt vissa uppgifter också kidnappa och begära lösensumma för ”hamburgerkungen” Curt Bergfors, god för miljardbelopp. Rånarna hade klätt ut sig till DHL-bud och körde en falskskyltad bil.

Men polisen hade fått nys om brottet och kunde stoppa det innan det fullbordats. Efter en spektakulär biljakt på Östermalm i Stockholms innerstad greps fyra av brottslingarna på bar gärning. Senare gjorde ytterligare gripanden av fyra personer involverade i det planerade brottet.

Fyra av de gripna häktades medan övriga fyra försattes på fri fot. Nu har dom fallit i målet och samtliga får fängelse. De döms dock endast för förberedelse till inbrottsstöld respektive medhjälp till samma brott.

Brottsoffrets personliga assistent inblandad

Bland de dömda finns också det tilltänkta brottsoffrets kvinnliga personliga assistent. Curt Bergfors är delvis förlamad. Hon har erkänt att hon tipsat det kriminella nätverket om att den rullstolsburne miljardären var ett lämpligt rånobjekt. Hon gjorde även en inventarielista över värdefull föremål, en ritning över lägenheten och uppgifter om hur den var larmad.

Åklagarens hade yrkat på att brottsrubriceringarna skulle vara försök till grovt rån respektive medhjälp till det brottet, vilket hade medfört längre fängelsestraff, men det ansåg rättens ledamöter var för strängt. Kidnappningsplanerna har överhuvudtaget inte tagits upp i åtalet.

Samtliga dömda har utomvästlig invandrarbakgrund. Flera av dem var villkorligt frigivna i förtid från tidigare brott när de greps. Att den villkorliga friheten döms som förverkad förefaller dock inte ha påverkat påföljdtiden för de nu aktuella brotten. Att de misskött den villkorliga frigivningen för att begå nya brott kommer heller inte att påverka möjligheten att friges i förtid även denna gång.

Flyktbilen. Bild: Polisen.

De dömda

Daniel Acaralp, född 1995-01-04, döms för förberedelse till inbrottsstöld till fängelse i 3 år (2 år efter avdragen straffrabatt). Eftersom han begick brottet när han var villkorligt frigiven för annan brottslighet (grovt vapenbrott, Svea hovrätt B 11532/19) förklaras den villkorligt medgivna friheten förverkad.

Några månader innan det nu aktuella brottet sökte Daniel Acaralp socialbidrag för att delta i en avhopparverksamhet för livsstilskriminella anordnad av Passus. Som skäl för detta anförde han att han länge levt ett kriminellt liv men nu kommit på bättre tankar och börjat leva hederligt. Han fick avslag, överklagade och ärendet återförvisades till Socialtjänsten där det så vitt Samnytt erfar låg för ny prövning när gripandet på Östermalm i Stockholm skedde.

Alan Al Balhaa, född 1995-01-19, döms för förberedelse till inbrottsstöld till fängelse i 3 år (2 år efter avdragen straffrabatt). Han är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott och även åtalad för försök till utpressning och försök till grov utpressning men frikänd i brist på tillräckliga bevis.

Ala Bekhit, född 1992-07-01, döms för förberedelse till inbrottsstöld till fängelse i 3 år (2 år efter avdragen straffrabatt). Eftersom han begick brottet när han var villkorligt frigiven för annan brottslighet (grovt vapenbrott, medhjälp till grov stöld och penningtvätt, Attunda tingsrätt B 1248/19) förklaras den villkorligt medgivna friheten förverkad. Han är även tidigare dömd för bland annat narkotikabrott.

I samband med att Ala frigavs villkorligt överklagade han ett beslut om att behöva underkasta sig övervakning och särskilda föreskrifter för att kontrollera hans skötsamhet. Ala ansåg beslutet vara ”integritetskränkande”. Överklagandet avvisades dock eftersom det lämnats in för sent. Men trots övervakningen kunde Ala bara en knapp månad senare delta i den nu aktuella brottsligheten.

Maria Elkassem Breman, född 2000-11-22, döms för förberedelse till inbrottsstöld till fängelse 3 år (2 år efter avdragen straffrabatt). Trots att hon inte är tidigare straffad gör domstolen ingen skillnad mellan henne och de dömda med ett digert kriminellt CV bakom sig. (Ej på bild)

Elias Gabriel Issa, född 1994-07-26, döms för medhjälp till förberedelse till inbrottsstöld till fängelse i 2 år (16 månader efter avdragen straffrabatt). Han är tidigare dömd för grova trafikbrott och även åtalad för brott mot knivlagen men frikänd i brist på tillräckliga bevis. (Ej på bild)

Zher Kamaran Nasereddin, född 1995-10-09, döms för anstiftan av förberedelse till inbrottsstöld till fängelse i 3 år (2 år efter avdragen straffrabatt). Han är tidigare dömd för bland annat stöld och narkotikabrott.

Abtin Khajehdehi Gavnaroudi, född 1994-04-12, döms för förberedelse till inbrottsstöld till fängelse i 3 år (2 år efter avdragen straffrabatt). Eftersom han begick brottet när han var villkorligt frigiven för annan brottslighet (grov stöld tillsammans med åtta andra med utomvästlig invandrarbakgrund, Attunda tingsrätt B 2897/19) förklaras den villkorligt medgivna friheten förverkad. Han är tidigare dömd för bland annat försök till mord, rån, narkotikabrott och diverse grova trafikbrott,

Alan Soultani, född 1995-03-21, döms för förberedelse till inbrottsstöld till fängelse i 3 år (2 år efter avdragen straffrabatt). Eftersom han begick brottet när han var villkorligt frigiven för annan brottslighet (grov stöld tillsammans med åtta andra med utomvästlig invandrarbakgrund, Svea hovrätt B 8863/19) förklaras den villkorligt medgivna friheten förverkad. Han är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott och trafikbrott.

LÄS MER: Rånare utklädda till DHL-bud greps efter polisjakt

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons