Natten mot lördagen skakades Norge av ett terrordåd när 42-årige Zaniar Matapour från kurdiska delen av Iran skrek ”Allahu akbar” och öppnade eld mot en gaybar i Oslo. Två personer sköts ihjäl och 21 personer skadades. På lördagseftermiddagen framkom det att terroristen sympatiserar med IS.

Oslopolisen har gått ut med att de mördade offren är två män i 50- och 60-årsåldern. Vidare har polisen påträffat ett handeldsvapen och att automatvapen på platsen.

LÄS ÄVEN: Iranier sköt mot gaybar i Oslo – 2 döda och 21 skadade

På lördagseftermiddagen meddelade den norska säkerhetstjänsten PST att man bedömer skjutningen som en ”extrem islamistisk terrorhandling” och har under eftermiddagen höjt terrornivån.

PST har sedan 2015 känt till Zaniar Matapours koppling till den våldsbejakande islamistiska miljön. På en pressträff berättade Roger Berg, chef för PST, att Matapour har en lång historia av våld och hot. Vidare sa Berg att terroristen sympatiserar med IS-grupperingen ISIL i Irak och Syrien, rapporterar VG.

– Han har en lång historia av våld och hot. PST har haft kännedom om gärningsmannen sedan 2015 och varit oroliga för att han radikaliserats i ett extremt islamistiskt nätverk, säger Berg på en pressträff.

PST: ”Inga indikationer”

Berg säger att PST inte har haft några indikationer som tydde på att man skulle vara oroliga för Matapour. I stället lyfter Berg att Matapour ska ha haft problem med sin mentala hälsa.

– Vi har inte betraktat honom som en av dem vi är mest oroliga för, vi har inte haft några åtgärder runt honom, säger PST-chefen.

Matapour är sedan tidigare dömd för brott mot knivlagen, misshandel och narkotikabrott.LÄS ÄVEN: SVT om varför islamistens bakgrund utelämnas: Inte relevant