UPPDATERAT!! Enligt Liberalernas kommunalråd i Uppsala, Mohamad Hassan, har ”alla råd med en segelbåt”. I sociala medier kritiseras den välbetalda toppolitikern för att sakna kontakt med verkligheten. Samhällsnytt kan nu presentera politikern som kom till Sverige som illegal invandrare.

Det var i mitten av juli som Hassan dök upp i lokaltidningen UNT med en sommarhälsning. Han fick frågan om han har semester.

Den skattebetalda politikern svarade, ”både och”. Han påstod att han alltid är tillgänglig, men att han inte befinner sig fysiskt på kontoret. Istället tillbringar han sommaren ute på sin segelbåt i uppländska skärgården.

I ett numera borttaget twitterinlägg ställde Uppsalabon Sara Backman Prytz frågan om det inte är dyrt att äga en segelbåt. Hassan svarade att ”alla har råd med en segelbåt”. Nedan följer twitterinlägget med en bifogad bild i skärgårdsidyll.

Hassan kan basera sin verklighetsbild på det faktum att han enligt tidningen Aktuellt Fokus lyfter en månadslön i nivå med riksdagsledamöter. Hassan uppges tjäna minst 65 400 kronor per månad.

I sociala medier har flera personer reagerat över politikerns relation till verkligheten. En person undrar, ”har du några tips för oss sjukskrivna som får bekosta tillfrisknandet själva?”

En annan person anser att det är ”drygt att påstå att alla har råd med segelbåt när ensamstående, sjuka och arbetslösa inte har råd att gå till tandläkaren eller köpa nya vinterkängor”.

”Jag brukar alltid rekommendera skärgården”
Hassan berättar för UNT att han brukar segla över till Åland med familjen någon gång under sommaren. Han berättar att han hittills i sommar har besökt Krakow i Polen och längre fram även ska segla till västkusten.

Sedan får Hassan även frågan om han har någon sommarpärla i Uppland som han vill tipsa andra människor om.

– Jag brukar alltid rekommendera skärgården, svarar den välbetalda politikern.

Bekväm tillvaro
Samhällsnytt har nätgranskat Hassans engagemang i sociala medier. Han visar sig vara entusiastisk till att dela med sig av sitt guldkantade politikerliv inför sina följare på de olika plattformarna. I flera inlägg ber Hassan även om ursäkt för att han ”kanske är lite tjatig” med alla bilder – men han känner sig tvungen att visa hur bra han återhämtar sig i den tillvaron.

På Instagram är Hassan även noga med att märka ut vad man kan se från hans lägenhet belägen på hög höjd över Uppsala.

”Skippar den middag som partiet har”
I flera bilder syns Hassan tillsammans med partikollegan och tidigare EU-parlamentarikern Cecilia Wikström som Samhällsnytt tidigare uppmärksammat för att dubbla sin lön genom tvivelaktiga upplägg.

LÄS ÄVEN: EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) dubblar sin lön med tvivelaktigt upplägg

Nedan syns kollegorna ”skippa den middag som partiet har” för att hålla en avskild supé på vad som uppges vara restaurangen på Hotel Plaza.

Här besöker Hassan Porsche i den tyska motorstaden Stuttgart:

En månad senare har Hassan bestämt sig för att han och frun – som också är politiker – Malena Ranch ”vill slå till” och köpa en Tesla. Men han uttrycker att han har svårt för färgen och modellen.

Illegal invandrare
Hassan invandrade illegalt till Sverige år 1990 som en så kallad ensamkommande flykting från Libanons huvudstad Beirut. År 2013 medverkade politikern i en intervju med SR i vilken han berättade att han fick hjälp av en smugglare att migrera och att han använde sig av ett falskt pass under resan.

Han har på senare år engagerat sig tydligt i migrationsfrågor. I ett twitterinlägg propagerar politikern med hashtag ’#detärhärmittland’.

I olika föredrag berättar Hassan om sin resa från Libanon till Sverige och sin framgång i landet bland annat för de andra ensamkommande. ”Fick förmånen att berätta för ca. 200 ensamkommande att det går att lyckas i Sverige. Det gjorde jag!” – skriver den högbetalda politikern på Twitter:

Tidigare har Hassan försökt ta reda på mer information huruvida det är möjligt att själv segla ned sin båt och hämta fler migranter till Sverige.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Liberalernas arbetsmarknadspolitiske talesperson anlitade arbetskraft svart – anmäls till Ekobrottsmyndigheten

Uppdatering: Efter den här artikelns publicering tog Mohamad Hassan till Twitter där han förklarade för sina följare att han är ”angripen av rasister” samt att ”kortslutningen är total”. Vidare berättade han om sin familjs fattiga bakgrund och om flera släktingar i Syrien. Avslutningsvis skrev Hassan följande:

”Jag skäms inte över att jag lyckats eller att jag har den position jag har idag. Snarare är jag mycket stolt över Sverige som har gett mig möjligheten att göra denna klassresa. Att lyckas trots uppförsbacke bekräftar att Sverige är möjligheternas land.”