På tisdagen uppmärksammades ett nytt bidrag för att försköna Göteborg med både en staty föreställande en man som håller upp en falafel och ett namnbyte på en parkeringsplats till ”Alibaba torg” – eller Langarnas torg på arabiska. Dessa föreslås placeras på Backaplan – mitt bland utsatta och särskilt utsatta områden i Göteborg. Initiativtagarna får stöd av politiker från de rödgröna i kommunfullmäktige.”Total ignorans”, kommenterar Luai Ahmed.

Det är den ideella föreningen Göthenburgo som som står bakom förslaget – som är menat att ena Göteborg.

LÄS ÄVEN: Arabiska huvudspråk på förskolor i Ronneby

Bidraget är en del i Göteborgs satsning där initiativtagare tävlar om cirka 2,2 miljoner kronor som ska finansiera två förändringar i staden. En staty av falafelmannen Nazih Elsheikali och ett namnbyte på den tillhörande parkeringsplatsen till ”Alibaba torg” – i minnet av hans gatukök som blivit nedlagt 2019 – föreslås. Förslaget fick redan stöd av Vänsterpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Astrid Söderberg är initiativtagare hos Göthenburgo. Hon förklarar sitt initiativ med att det alltid var långa köer till gatuköket:

– Jag har i vilket fall ätit väldigt mycket mer falafel än halv special i mitt liv, säger hon till GP.

Astrid Söderberg. Faksimil Facebook

Backaplan ligger nära flera så kallade utsatta områden – däribland Hisings Backa, som år 2019 hade uppemot 60 procent av befolkningen med utländsk bakgrund. En stor del av dessa kommer från Mellanöstern.

Luai Ahmed: Langarnas torg

Luai Ahmed, en debattör och programledare med ursprung i Jemen, är oförstående över Göteborgs initiativ:

– Alibaba betyder en bandit, en hemsk person eller kriminell i hela Mellanöstern. Det kommer från en arabisk historia om Alibaba och hans 40 rövare. Till vardags brukar langare kallas för Alibaba i Mellanöstern.

Astrid Söderberg som är initiativtagaren till detta är en vit svensk kvinna som ”ätit mycket falafel” och verkar inte förstå det där med Alibaba. Visar detta initiativ på en viss ignorans – att vilja smälla upp Langarnas torg mitt i ett utsatt område som kämpar med hög kriminalitet utan att förstå vilka referenser namnet väcker hos befolkningen där?

– Absolut, det är total ignorans. Dessa människor stödjer sitt eget förfall utan att ens förstå det. De gör det för att godhetssignalera om att de älskar falafel, älskar bruna människor och utländsk kultur. Man ska signalera att man hatar Sverige, svenska folket och att man älskar andra länders nationalism. Det är oikofobi.

Göteborg skrotar Å, Ä och Ö

På måndagen uppmärksammade Samhällsnytt ett yrkande från Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i Göteborg stads kulturnämnd där man föreslår att bokstäverna Å, Ä, Ö ska tas bort från gatunamn för att göra det enklare för utländska hyresgäster. Idag kom beskedet att förslaget röstades igenom.

LÄS ÄVEN: Göteborg vill skrota Å, Ä och Ö