Sommaren 2015 sände SVT programmet Retro. Avsnitt 2 av programmet handlade om ZTV – en slags svensk MTV som grundades i början av 1990-talet. Inom ramen för programmet intervjuas ZTVs programledare – bland annat Josefin Crafoord som var 19 år gammal när hon arbetade på ZTV. I intervjun avslöjar hon att hon blev sparkad från kanalen av komikern Henrik Schyffert – som innan han gav henne sparken tog henne i sin bil och började tafsa på henne. Serien sändes innan MeToo-rörelsen tagit fart i Sverige. Schyfferts sexattack uppmärksammades inte, men Samhällsnytt har hittat programmet och publicerar delar av det nedan.

Enligt SVT låg låg musikkanalen ZTV på många sätt i framkant. Den berättade om den moderna musiken samt punk och stack ut i Sverige. Det blev för mycket för ägarfamiljen Stenbeck som till slut tillsatte Henrik Schyffert som programchef för att genomföra en upprensning bland ZTVs programledare.

– Jag sparkade massor av folk, uppger Schyffert med ett skratt till SVT. Ibland möttes programledarna som kom till jobbet på morgonen med uppställda flyttkartonger med sina grejer.

– Då förstod man att man fått sparken, säger en av de fd programledarna på ZTV.

Annat blev det med Josefin Crafoord – på den tiden en 19-årig tjej som provade att jobba som programledare på tv. Innan han gav henne sparken tog Schyffert henne in i sin bil.

– Det var någon slags stor Cheva som vi åkte iväg i, berättar Crafoord för SVT.

– Först ger han mig en massa komplimanger om hur bra jag är och att jag borde jobba för en större kanal. Samtidigt så lade han handen på mitt lår, fortsätter den märkbart generade Crafoord.

– Jag minns att han sade att jag och du borde resa iväg någonstans.

I samma program avfärdar dock Schyffert Crafoords berättelse som ”skitsnack”:

– Jag tafsade inte på Josefin Crafoord, det är skitsnack!

Påståendet möts inte av några kritiska frågor av SVTs programledare.

– Samtidigt fick jag uppenbarligen kicken. Jag kände liksom ”shit vilken multitasking det var” – att kunna ragga samtidigt som man ger någon sparken! avslutar Crafoord.

Programmet sändes på sommaren 2015 – när MeToo-rörelsen inte har börjat på allvar än. Crafoords berättelse fick därför inga konsekvenser för Schyffert och programmet blev snabbt bortglömt. Ett utdrag från serien med Crafoords och Schyfferts intervjuer kan ses nedan:

Samhällsnytt har sökt både Crafoord och Schyffert för kommentar under dagen, utan framgång.