malawi vaccin

Faksimil Twitter

Utrikes

Här bränner afrikanska landet upp svenskt vaccin

Publicerad 5/19/2021
Annons

Nästan 20 000 doser coronavaccin har myndigheterna i Malawi eldat upp. Syftet är att skapa förtroende hos befolkningen för att vaccinet man erbjuder är säkert. Notan står bland annat de svenska skattebetalarna för.

I slutet av mars levererades 102 000 doser av Astra Zenecas vaccin till Malawi men intresset för att vaccinera sig har varit svalt. När utgångsdatumet passerades den 13 april hade omkring en femtedel av doserna ännu inte använts. Då uppgifterna om de utgångna doserna spreds ville ännu färre vaccinera sig.

– När nyheten spred sig att vi hade gammalt vaccin märkte vi att människor inte längre kom till våra kliniker för att vaccineras, säger läkaren Charles Mwansambo till BBC.

I detta läge kände sig landets hälsomyndighet tvungna att agera och man beslutade att elda upp 19 610 utgångna doser, detta för att försäkra befolkningen om att vaccinen man använder är säkert.

– Om vi inte bränner dem kommer folk att tro att vi använder utgånget vaccin på våra kliniker. Och om människor inte tar sig hit kommer covid-19 att drabba dem hårt, säger Charles Mwansambo.

Enligt Mwansambo hade hälsomyndigheterna redan förstört doserna innan de eldades upp, vilket beskrivs som ”en ren formalitet”.

Svenska biståndspengar

Vaccindoserna från Astra Zeneca har Malawi fått genom Covax, det globala vaccinsamarbetet dit Sverige nyligen fördubblade biståndet för att i år ge 200 miljoner kronor. I början på maj meddelade regeringen även att man skänker bort en miljon doser via Covax.

LÄS MER: Efter fiaskot i Sverige: Regeringen finansierar vaccineringen i Elfenbenskusten

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
843Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons