På söndagen gick socialminister Lena Hallengren (S) till vallokalen för att rösta. Hon bar vid tillfället en socialdemokratisk t-shirt och partireklamen var tydlig och synlig – något som bryter mot den svenska vallagen.

Lena Hallengrens besök i sin vallokal i Kalmar filmades och publicerades av den småländska lokaltidningen Barometern. I klippet syns hur socialministern röstar iförd en iögonenfallande socialdemokratisk t-shirt.

I vallagen står följande att läsa:

”På ett röstmottagningsställe eller i ett utrymme intill detta får det inte förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val.”

Valmyndigheten skriver också på sin hemsida att ”partifunktionärer med klädsel som är partipolitisk bör inte gå in i vallokalen. De bör i så fall ta av sig sådan klädsel som exempelvis banderoller, kepsar, västar, innan de går in i lokalen”.

Det är således inte tillåtet att bära kläder med partipolitiska budskap på ett röstmottagningsställe. Socialministern får skarp kritik för att inte respektera de lagar och regler som gäller för demokratiska val i Sverige

LÄS ÄVEN: Fel partis valsedlar lades ned i synskadades kuvert