För några timmar sedan kom nyheten om att Sverigedemokraternas partiledare frihetsberövades i Turkiet. Detta såg digitaliseringsministern Anders Ygeman som ett bra tillfälle för att håna Åkesson.

”Ändå lite trist att Sverige är fullt när sådant här händer”, skrev ministern på Twitter med anspelning på det flygblad om att Sverige är fullt som Åkesson delade ut till migranterna vid gränsen.

Tilltaget uppskattades inte av alla. Flera menar att Ygemans beteende knappast är värdigt ett svenskt statsråd samt att han ”sänker nivån på debatten”.

Andra Twitter-användare menar att det ser märkligt ut när en svensk regeringsrepresentant verkar stötta agerandet hos en diktaturstat mot en svensk medborgare.

Det bör påpekas att Anders Ygeman tidigare blev tvungen att avgå till följd av sin inblandning i säkerhetsläckan på Transportstyrelsen när känsliga uppgifter läckt ut till utlandet. Trots att läckan kallades den största i svensk historia i modern tid återinstallerades han som statsråd i den nygamla regeringen strax efter valet.

Under förra mandatperioden var Mehmet Kaplan – med kopplingar till fascistorganisationen Grå vargarna som står Erdogan nära – Ygemans kollega i regeringen. Även han var tvungen att avgå när kopplingarna blev offentliga.

Enligt nya uppgifter till Samhällsnytt var tillslaget mot Sverigedemokraternas partiledare väl förberett. Poliserna visste i förväg vem han var och frihetsberövade honom vid en säkerhetskontroll på flygplatsen när han skulle åka hem. Turkiska journalister och fotografer väntade på att han skulle eskorteras av beväpnade poliser för att ta bilder på honom – som nu återpubliceras av Expressen.

Av bilder som publiceras av den svenska statstelevisionen framgår att Sverigedemokraternas partiledare fördes av poliserna förbi en plats där representanter från turkiska medier stod samlade. Det syns att de fortsatte ta bilder på Åkesson när han fördes till passkontrollen – en zon där det annars brukar råda fotoförbud enligt turkiska säkerhetsföreskrifter. Dock i detta fall ingriper de närvarande poliserna inte mot närgångna fotografer:

Artikeln är uppdaterad