Riksdagsledamot Said Abdu (L) ville sekretessbelägga ett protokoll från ett årsstyrelsemöte – för att dölja vad som skett på mötet. Han fick inte som han ville. Då tog han till hot mot kommunens tjänsteman enligt en tjänsteanteckning. Liberalerna avböjer att kommentera.

Upprinnelsen till attacken är ett årsstyrelsemöte som flera före detta medlemmar i Liberalernas avdelning i Trollhättan menar har kuppats. Partiets ledning ville bli av med den dåvarande gruppledaren, populäre Dan Möllengård, och såg en chans för det på mötet den 2 mars 2015. För det använde man Rita Paulsson Svensson som blev invald som föreningens gruppledare genom en kupp, enligt de före detta medlemmarna:

– Hon mobiliserade massa kristna syrianer som kuppade mötet eftersom de var så många. Det kom plötsligt en massa folk som vi aldrig sett förut. De satt längst bak i lokalen. Rita dirigerade hur de skulle rösta, säger en av de gamla medlemmarna till oss.

– De transporterades i flera minibussar. De kom tydligen inte från Trollhättan ens. När man skulle rösta räckte först Rita upp handen, och sedan följde alla de andra som satt längst bak efter henne. På det sättet kunde de ta över och har valt först en mötesordförande och sedan andra styrelsemedlemmar, berättar en annan före detta partimedlem som var på plats den dagen.

Han kan inte uppge hur många de var exakt, men uppskattar antalet till ett 40-50-tal personer:

– De borde vara fler än oss, de ordinarie medlemmarna för att kunna driva igenom sina kandidater.

Rita Paulsson Svensson har själv en bakgrund som kristen libanes. När vi når henne på telefon och ber henne att kommentera uppgifterna säger hon följande:

– Naturligtvis kände jag många av dem som var på mötet. Det är folk som har röstat på mig, och då innebär det att de känner mig och litar på mig. Det är nog inget konstigt med det. Det var faktiskt ett helt demokratiskt val på det här mötet och jag fick majoritet och förtroendet. Och mer än så är det inte.

Är det förenligt med demokrati när ett antal personer som tidigare inte varit aktiva i föreningen transporteras på ett organiserat sätt och sedan dirigeras till att rösta fram vissa kandidater?

– Det är helt förenligt med demokrati att man får en majoritet i en förening och får förtroendet för att leda föreningen alternativt få andra uppdrag, ja, det tycker jag!

Även Said Abdu, riksdagsledamot och vid den tiden talesperson i näringslivsfrågor för Liberalerna, var aktiv på mötet och arbetade tillsammans med den syrianska gruppen. Gruppen fick som de ville och röstade igenom sina kandidaturer inklusive Abdu själv som föreningens ordförande. Ett protokoll över mötet har dock lämnats över till Trollhättan kommun av en sekreterare som underlag på frågan om vem som ska få gruppledararvodet. Som varje handling som kommer in i kommunens diarie blev protokollet en allmän handling.

LÄS ÄVEN: Liberalernas arbetsmarknadspolitiske talesperson anlitade arbetskraft svart – anmäls till Ekobrottsmyndigheten

Protokollet avslöjade vad som pågick under mötet och övertagningen av föreningen. Därför var det ytterst viktigt att sekretessbelägga det. Said Abdu tar initiativ i frågan och sätter press på kommunens tjänstemän. Enligt Trollhättans kommuns diarie gjorde han flera försök att ta bort protokollet från diariet:

Kommunens tjänsteman ansåg dock inte att hans krav har lagstöd och avslog därför hans begäran. Då krävde Abdu att även bevis på hans tidigare krav togs bort från systemet eftersom han ansåg att han inte krävt. När han får ett nej även på den punkten hotar han den kommunala tjänstemannen. ”Detta kan komma att drabba dig”, uttalade Liberalernas riksdagsledamot och talesperson till tjänstemannen enligt den tjänsteanteckning som finns i diariet.

Efter övertagandet av föreningen hoppade flera gamla medlemmar – främst med svensk bakgrund – av:

– Därefter hoppade vi svenskar av, uppger en av före detta medlemmarna till oss.

Totalt lämnade drygt 70 medlemmar enligt den lokala tidningen. Centralt stödde Liberalerna kuppen i Trollhättan. Partiets kanslichef Anders Yngman sade då till TTELA:

– Det har skett i demokratisk anda och enligt konstens alla regler.

Said Abdus engagemang sågs dock inte med blida ögon av alla. Enligt en källa blev en imam i Trollhättan besviken på Abdu – eftersom han som muslim lierade sig med kristna syrianer som sågs som en fientlig gruppering. I en debattartikel vädrar Hadj Ahmed, ordförande i den lokala sunnimuslimska föreningen, sin frustration och hävdar att Said Abdu blev riksdagsledamot 2014 tack vare ett röstfiske i Trollhättans moskéer som han ägnat sig åt:

”Slutligen vill jag påminna dig, Rita Paulsson-Svensson, att om något parti här i Trollhättan har blivit gynnat av muslimska röster så är det ditt parti. Din riksdagsman, Said Abdu, gick i förra valrörelsen från en moské till en annan för att fiska röster och det lyckades han med. I annat fall skulle han inte ha blivit riksdagsman.”

Samhällsnytt har gjort flera försök att få en kommentar från Said Abdu angående hotet mot kommuntjänstemannen och kuppen i föreningen. Han har dock avböjt att svara på våra frågor.

Även Liberalernas pressavdelning har vägrat att svara på frågorna. Vi har ställt följande frågor till Liberalerna:

– Hur ställer sig Liberalerna som parti till hot?

– Hur acceptabelt är det att personer som representerar Liberalerna och som har rollen som talesperson och riksdagsledamot använder hot mot tjänstemän?

– Vad är er kommentar till Said Abdus beteende?

– Har Said Abdu ert förtroende även i fortsättningen i och med att ni känner till kontroverserna kring hans person?

– Vilka signaler skickar det till väljarna?

– Hur ofta använder Liberalerna etniska minoriteter för att bli av med obekväma personer inom partiet?

– På vilket sätt betalar partiet till minoriteterna för denna sorts hjälp?

Det årsmötesprotokoll som Said Abdu försökt att sekretesslägga kan laddas ned och läsas i sin helhet på följande länk: FolkpartietTrollhättanÅrsmötesprotokoll2015