Det var i gårdagens sändning av Ring P1 från Göteborg som en kvinna trängde sig in i direktsändning under förespegling av att hon skulle prata om årets julklapp. Men till programledarens förtret började hon prata om FNs migrationsavtal istället. Detta ledde till att hon förlöjligades av Emanuel Karlsten – något som han ber om ursäkt för i en intervju med Samhällsnytt. Samtidigt diskuteras det nya aktioner mot Sveriges Radio på sociala medier.

I avsnittet som kan höras nedan inleder kvinnan med att berätta att medier i Sverige försöker mörka nyheten om FNs migrationsavtal som övergångsregeringen avser att skriva under den 10-11 december i Marocko.

Vidare nämner kvinnan att avtalet innehåller en punkt som innebär statlig styrning av medier samt att journalister ska ”skolas in” i hur man rapporterar bäst om migrationens positiva effekter”.  Där avbryts hon av programledaren Emanuel Karlsten som frågar ironiskt:

– Ska FN ta in journalister på något slags utbildningsläger?

Kvinnan berättar också att hon hade ringt Charlotta Friborg, SVTs ansvarig utgivare, för att fråga om varför SVT inte rapporterar om migrationsavtalet – och då ska Friborg ha slängt luren i örat på henne.

Innan hon blir avbruten hinner hon berätta om demonstrationen mot avtalet på Mynttorget samt om nya planerade demonstrationer.

Innan samtalet avslutas framkommer det att kvinnan anmält först att hon skulle prata om årets julklapp till telefonisten på SR – vilket ifrågasätts av programledaren. Kvinnan svarar dock jakande på frågan om att hon var rädd för att bli stoppad i SRs sluss.

På sociala medier gratulerar användare kvinnan med en lyckad kupp mot SR och diskuterar att fler borde göra samma sak. På forumet Flashback diskuteras till och med en gemensam aktion med flera inringare som anmäler någonting som SR skulle se som ”ofarligt”, men som skulle prata om migrationsavtalet när de släpps in i direktsändningen.

Ring P1s programledaren för den här veckan Emanuel Karlsten definierar sig själv på sin blogg som ”programledare, fristående journalist och rådgivare”. I en telefonintervju med Samhällsnytt uppger han att det är ”olyckligt” när radiosändningarna kuppas på det här sättet eftersom statsradion måste ”kunna planera” så att det blir en ”mångfald av röster” i programmet:

– Man behöver kunna lita på att de som säger att de ska prata om någonting också kommer att prata om det.

Samtidigt ber han om ursäkt för sitt förlöjligande av kvinnan:

– Jag ber om ursäkt om någon upplevde att jag förlöjligar henne. Det var verkligen inte meningen. Däremot upplever jag det som djupt konspiratoriskt att tro att journalister skulle fostras i att skriva någonting. Och det ville jag förtydliga.

Dock hävdar du i programmet att du inte hört talas om det här avtalet?

– Inte om att det skulle finnas något slags journalistisk utbildning. Sedan ska jag lägga till att jag absolut inte är insatt i detaljerna med det här migrationsavtalet.

Men du valde ändå att ifrågasätta kvinnan?

– För mig var det en absurd sak som sades. Då var mitt jobb som samtalsledare att stanna upp vid saker som låter världsfrånvända.

Samhällsnytt har sökt kvinnan för en kommentar.

LÄS MER: Sverige ska skriva under FN:s migrationsramverk – och öppna gränserna

Tycker du att den här artikeln var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka här för att se hur du kan bidra!