På fredagen var det premiär för de kontroversiella muslimska böneutropen från moskén i Växjö. Ur en skorrande högtalare ljöd för första gången ”Allahu-akbar-la-ah-ah-uh-ah…” över den småländska nejden. ”Ett kulturtillskott till Växjö” menade imam Ismail Abu Helal.

Någonstans mellan fem- och sexhundra muslimska invandrare hade kommit till moskén för att höra utropet och be fredagsbön. De var ”entusiastiska” förklarade en nöjd Ismail Abu Helal.

LÄS MER: Klartecken för böneutrop i Växjö på fredagar

Tillståndsgivningen har dock föregåtts av protester från Växjöbor som inte är fullt lika entusiastiska, som anser att utropen är störande och inte hör hemma i det svenska samhället och den svenska kulturen.

En del protesterande personer ska också ha funnits på plats på premiärdagen, däribland det nybildade partiet Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand som aviserat ett torgmöte. Även Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor, har deklarerat att man anser muslimska böneutrop vara något som inte hör hemma i Sverige.

LÄS MER: Växjö: Ja till böneutrop – nej till klockringning för Katolska kyrkan

Ingen förklaring har getts till varför muslimska böneutrop i Sverige ska ske på arabiska. Vissa har påpekat att även kristendomen härstammar från Mellanöstern men använder det svenska språket i Sverige – predikningar ända sedan före 1000-talet och gudstjänster sedan reformationen på 1500-talet, då latinet fick ge vika för ”folkets språk”.