Polis i Nederländerna sköt i tisdagskväll skarpt mot bönder som vägrar finna sig i en ny miljö- och klimatlag, vilken syftar till att tvinga tusentals bönder att drastiskt minska sina jordbruk. Polisen uppger att en “oberoende utredning” tillsatts för att utreda händelsen.
Sedan förra veckan pågår omfattande bondeprotester i Nederländerna där tusentals bönder gett sig ut på vägarna för att protestera mot en ny miljölag.
LÄS ÄVEN: Massivt bondeuppror i Nederländerna
I tisdagskväll eskalerade situationen när polis i Friesland i norra Nederländerna drog vapen och hotade de missnöjda lantbrukarna. Vid tjugo i elva-tiden blev en traktor till och med beskjuten av polisen.
“Omkring 22:40 försökte traktorförare köra på poliser och polisfordon”, kommenterade polisen skottlossningen på Twitter.
Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅
Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.“En hotfull situation uppstod. Varningsskott och verkanseld avfyrades. En traktor träffades. En traktor körde iväg men stoppades kort därefter”.
De tre personerna i traktorn greps av polisen.
Polisen ifrågasätts
Men polisens version av händelsen blev snabbt ifrågasatt. Anledningen är videoklipp som sprids i sociala medier som visar att den traktor som beskjutits är på väg bort från poliserna när den träffas av deras kulor.
“Ljug inte, det är tydligt från bilderna att bönderna kör runt poliserna. I annat fall hade väl skotten träffat framsidan på traktorn?” kommenterade en person.
Under onsdagen meddelade polisen att en “oberoende utredning” av skottlossningen kommer tillsättas. Samtidigt uppmanades allmänheten att inte spekulera i vad det är som hänt.
“Vi ska inte gå händelserna i förväg. Vi uppmanar andra att göra detsamma”, skev polisen på Twitter.
Uttalandet väckte ännu mer irritation eftersom polisen dagen innan tvärsäkert beskyllt bönder för att försöka köra över poliser.
Ny miljölag tvingar jordbruk lägga ned
Bakgrunden till bondeprotesterna är en kontroversiell lag som påstås värna miljön och klimatet, och som diskuterats i flera års tid. Förra tisdagen röstade det nederländska parlamentet slutligen ja till den.
LÄS MER: Nederländska jordbrukare i traktorprotest mot ”grön fascism”
I korthet går lagen ut på att Nederländernas kväveutsläpp ska minskas med 50 procent till 2030. Och det är främst bönderna som väntas hjälpa till att nå det målet, genom att minska användet av konstgödsel, dra ned på mängden boskap eller helt enkelt lägga ned verksamheten.
Bakom den nya lagen står den centerliberala regeringen, med stöd från Socialdemokraterna. Landets två största oppositionspartier, Frihetspartiet (PVV) och Socialistpartiet (SP), är emellertid emot den.
– Vi älskar bönderna! Bönderna tillhör Nederländerna. Nederländerna är ett jordbruksland och bönderna förtjänar vår respekt, sade PVV:s parlamentsledamot Edgar Mulder innan den nya lagen godkändes i ett anförande där han avfärdade regeringens lag som “kvävningspolitik”.
Räknar med att lantbruk tvingas stänga
Annan kritik som riktats mot den nya miljölagen kommer från Bondemedborgarrörelsen (BBB). Partiets enda ledamot i Nederländernas representanthus, Caroline van der Plas, tycker att den miljöplan regeringen tagit fram för landet är obegriplig.
– Den är en konstig fläckig karta som ingen i Nederländerna begriper, menar hon.
Men den massiva kritiken faller för döva öron. Regeringen räknar till och med kallt med att många lantbruk kommer tvingas lägga ned.
I ett underlag till lagen från regeringen konstateras att antalet bönder kommer minska i Nederländerna i framtiden.
“Det finns väldigt olika anledningar till detta: Vissa jordbruksföretag saknar arvtagare, andra går det dåligt för ekonomiskt vilket gör det omöjligt att finansiera investeringar”, står att läsa i underlaget som fortsätter:
“Och vissa företag kan eller vill inte anpassa sin verksamhet så att de stämmer överens med de tuffa ekologiska utmaningar som gäller för området, till exempel närheten till ett Natura 2000-område.”
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.