Ägaren av ett postombud i Karlskrona åtalas tillsammans med en anställd för att ha stulit fem mobiltelefoner till ett sammanlagt värde av över 60 000 kronor. Det framgår av stämningsansökan. Det finns misstankar om att duon kommit över postpaket värda hundratusentals kronor.

Det är i september 2021 som tre inspektörer från Postnords säkerhetsavdelning gör en kontroll av Pantarholmens spel och tobak i Karlskrona. Under ett halvårs tid har postpaket värda hundratusentals kronor försvunnit från butiken, som fungerar som postombud.

Personalen har returnerat ett stort antal paket som de uppger inte hämtats upp av kunder. Men paketen har aldrig kommit tillbaka till Postnord. Totalt handlar det om varor värda 516 584 kronor det senaste halvåret.

Genomför test

Inspektörerna genomför ett test av postombudet. De skickar fem egna paket med mobiltelefoner i; fyra Iphones och en Samsung, som alla ska hämtas ut av olika mottagare i Karlskrona.

De följer de fem paketen från Växjö till terminalen i Karlskrona, till lastbilen och vidare till butiken. När lastbilen kommer fram till butiken registreras alla andra försändelser i Postnords system, utom de fem som innehåller dyra mobiltelefoner.

De tre Postnord-inspektörerna anar oråd, och beslutar om omedelbar oanmäld inspektion. I ett kontorsutrymme bakom disken påträffas de uppbrutna paket som mobiltelefonerna skickats i. Telefonerna hittas i en påse.

Foto: Polisen

Den 26-årige butiksägaren Ameer Shakir inser att han är avslöjad. Han försöker fly ut genom bakdörren, men två av inspektörerna griper tag i och brottar ned honom på golvet. Därefter larmas polisen.

Av övervakningsbilder framgår hur Ameer och en anställd tar emot de fem paketen, och bär in dem på kontoret.

Dessutom konstaterar polisen att butiksägaren använder ett av rummen som bostad och har möblerat det med bland annat en säng.

Foto: Polisen
Foto: Polisen

”En fantastisk förebild”

Ameer Shakir kommer till Sverige från Irak som barn 2009, tillsammans med föräldrar och två syskon. Familjen beviljas permanent uppehållstillstånd efter två månader i landet.

Två år efter att han kommit till Sverige blir Ameer svensk medborgare. 2019 tar han över Pantarholmens spel och tobak. Han framställs lokalt som en ”fantastisk förebild”, och bjuds in till stadens folkhögskola för att berätta om sitt liv.

– Ett bra språk är som ett vapen och det är det bästa försvaret man kan ha. Det och att kunna den svenska lagen är en förutsättning för att lyckas i Sverige, säger han till eleverna.

Den fantastiska förebildens folkhögskolebesök genomförs samtidigt som postpaket värda hundratusentals kronor spårlöst försvinner från hans tobaksbutik.

Ameer Shakirs kumpan heter Iso-Isahak Hovhannisyan, är 25 år gammal och kommer till Sverige från Armenien 2010. Han beviljas permanent uppehållstillstånd året därpå, och är svensk medborgare sedan 2015.

Åtalas för grov stöld

När polisen konfronterar Ameer om de paket för över en halv miljon som försvunnit från butiken, och att Postnord misstänker att han stulit dem, svarar han:

– Då får de bevisa det.

Men vart alla försvunna paket tagit vägen har utredarna inte lyckats klarlägga. Därför åtalas Ameer Shakir och Iso-Isahak Hovhannisyan endast för att ha stulit de fem paket med mobiltelefoner som skickades av Postnords säkerhetsavdelning.

Båda de tilltalade männen nekar till brott. De åtalas för grov stöld.