Runar Sögaard åtalas för penningtvättsbrott. Det framgår av handlingar från Västmanlands tingsrätt. Medieprofilen, som bland annat syns i SD-knutna Youtubekanalen Riks, misstänks ha varit med om att blåsa Civilförsvarsförbundet på 185 000 kronor.

Det är på midsommardagen 2023 som en 74-årig kvinna i Västmanland kontaktas av en man som utger sig för att vara en läkare som ska boka in henne för en årlig kontroll.

Mannen i telefonen vill att kvinnan identifierar sig med hjälp av sin bankdosa, men säger flera gånger att det blir fel och att hon måste göra om identifieringen. Efter samtalet är över anar kvinnan oråd och kontaktar sin bank som lyckas stoppa en överföring på 55 000 kronor från hennes konto.

Civilförsvarsföreningen blåst på pengar

Den 74-åriga kvinnan är även kassör i en av Civilförsvarsförbundets lokala föreningar. Och när hon några veckor senare ska betala en räkning från förbundets bankkonto upptäcker hon att det saknas 185 000 kronor. Någon har använt hennes bankid för att göra överföringar från förbundets konto till tre andra bankkonton.

En av överföringarna på 100 000 kronor är till ett konto som tillhör en 84-årig kvinna i Västerås. Från hennes kontot har större delen av pengarna – 72 000 kronor – sedan överförts till ett tredje konto. Det kontot tillhör medieprofilen Runar Sögaard.

På övervakningsbilder från en bankomat syns hur Sögaard tar ut de stulna pengarna i kontanter.

Foto: Polisens förundersökning

Sögaard: Trodde det var återbetalning av lån

I polisförhör nekar Runar Sögaard till brott. Han hävdar att han inte anar oråd när han plötsligt får 72 000 kronor på sitt bankkonto. Istället tror han att pengarna är återbetalning av ett lån från en man som han påstår sig ha lånat ut 300 000 kronor till – kontant.

Den man Sögaard säger sig ha lånat ut pengar till nekar emellertid till det, och påstår istället att Sögaard är en man han ”aldrig träffat på i hela sitt liv”.

Runar Sögaard är tidigare dömd för brott. Han dömdes sommaren 2021 till fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Efter att ha kommit ut från fängelset har han fått jobb på ”Svenska morgonbladet” och syns även i den SD-grundade Youtubesatsningen Riks.

Inte fått tillbaka sina pengar

Runar Sögaard säger till polisen att han använt de 72 000 kronorna till att köpa kläder, återbetala pengar samt till levnadskostnader och räkningar. Han ska även ha använt pengarna till att köpa ett guldhalsband på en pantbank.

Samnytt har pratat med den 74-åriga kassören på Civilförsvarsföreningen. Hon konstaterar att föreningen inte fått tillbaka de stulna pengarna.

– Ingenting har vi fått tillbaka, säger hon.

– Det påverkar vår förening. Det är Civilförsvarets distriktsförening. Det är en stor kostnad. Ett stort avbräck för oss. Vi kan inte genomföra de aktiviteter vi tänkt att vi ska kunna göra.

Åtalas för penningstvättsbrott

Nu åtalas Runar Sögaard för i första hand penningtvättsbrott och i andra hand penningtvättsförseelse. Även den 84-åriga kvinnan, vars konto användes som mellanled innan pengarna hamnade på Sögaards konto, åtalas.

Utöver Civilförsvarsföreningen och dess kassör är ytterligare två pensionärer målsäganden. En av dem en kvinna i 80-årsåldern som blivit avlurad 20 000 kronor. Den andra en 69-årig man som förlorat 130 000 kronor.

I inlägg i sociala medier fortsätter Runar Sögaard hävda att han är oskyldig. Han påstår att det är han som utsatts för bankbedrägeri, och att han gjorde en polisanmälan i augusti förra året som därefter spårlöst försvunnit.

Faksimil