tegnell-löfven

Foto: Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0 / Socialdemokraterna, CC BY-SA 2.0

Inrikes

Hård kritik mot regeringens hantering av pandemin

Publicerad 10/29/2021
Annons

På fredagen presenterade Coronakommissionen sin bedömning av hur regeringen agerade efter att pandemin var ett faktum, och man är starkt kritisk på flera punkter.

”Sveriges hantering av pandemin har präglats av senfärdighet. De inledande skyddsåtgärderna var otillräckliga för att stoppa eller ens kraftigt begränsa smittspridningen i landet”, skriver kommissionen i sin rapport. Man menar att Sverige inte var tillräckligt väl rustat inför pandemin och att den svenska pandemiberedskapen var ”undermålig”. Att masstestningen kom igång mycket senare i Sverige än andra länder kallar man för ett ”haveri”.

LÄS ÄVEN: KU kritiserar regeringens hantering av pandemin

Att Sveriges smittskydd är decentraliserat och fragmenterat gör det oklart vem som bär ansvaret för helheten när en allvarlig infektionssjukdom drabbar landet. Smittskyddslagstiftningen var och är otillräcklig för att möta ett allvarligt epidemiskt eller pandemiskt utbrott, konstaterar kommissionen.

Även om hälso- och sjukvården lyckades ställa om med kort varsel skedde det till priset av en extrem belastning för de anställda, vilket gör att vi kommer få leva med pandemins konsekvenser under lång tid framöver, skiver man.

Slutbetänkande nästa år

Kommissionens slutbetänkande kommer först nästa år men redan nu slår man fast att de inledande besluten i Sverige var otillräckliga och att man i de nordiska grannländerna vidtog kraftigare åtgärder.

Sedan tidigare har man också riktat kritik mot att strategin att skydda de äldre under pandemin misslyckades.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
853Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons