Hasan från Somalia trängde sig in i en kvinnas hem och misshandlade henne när hon skrek på hjälp. Några dagar senare våldtog han en kvinna grovt i en trappuppgång. Mannen förekommer sedan tidigare under ett stort antal avsnitt i belastningsregistret men får stanna kvar i Sverige efter avtjänat straff.

I Göteborg, mellan den 30 augusti till 5 september 2020, blev två kvinnor hänsynslöst attackerade av 35-årige Hasan Muse Aden, migrant från Somalia. Han förnekar brotten och väljer att överklaga domen.

Hemfridsbrott, olaga hot och misshandel

Vid 23:30-tiden på kvällen den 30 augusti i år hade 21-åriga Edith gått till sängs i sin lägenhet när hon hörde att någon öppnade lägenhetsdörren, som hon glömt att låsa, och klev in. Med täcket runt sig klev hon upp för att titta efter och såg då en okänd man plötsligt stega fram till henne och börja prata om att elen gått i byggnaden.

Edith bad honom lämna lägenheten och sa att hon istället kunde erbjuda hjälp utanför. Mannen fortsatte prata om elen och vägrade gå ut. Edith valde då i stället att själv lämna lägenheten.

Hon ringde på hos grannen mittemot men ingen öppnade. Hasan, som följt efter Edith ut i trappuppgången, ställde sig mellan henne och grannens dörr och tvingade henne med våld tillbaka till hennes lägenhet.

Tog strypgrepp och slog

Tillbaka inne i lägenheten kommenderade Hasan Edith att inte knacka på hos grannarna. Hon bad honom återigen att lämna lägenheten, något han vägrade. Hon lyckades en andra gång ta sig ut i trappuppgången för att ringa på hos annan granne.

Men Edith han bara halvvägs innan Hasan hann ifatt henne, tog ett strypgrepp och tryckte upp henne mot väggen och upprepade att hon inte fick be om grannarnas hjälp eller knacka på hos någon. I panik skrek Edith ”Hjälp!” vilket resulterade i att hon misshandlades med slag i ansiktet av Hasan.

Edith efter misshandeln. Rodnader på vänster kind. Bild: Polisen.

Hotade och sprang efter

Efter misshandeln frågade Hasan: ”Vill du att jag tar fram mitt vapen?”. Edith lyckades slita sig loss och sprang nedför trapporna, samtidigt som hon hörde hur Hasan kom efter henne.

När Edith kom ut genom porten skrek hon på hjälp flera gånger och sprang – fortfarande med täcket runt sig – i riktning mot den närliggande Brunnsparken.

Två män, som senare vittnat under rättegången, hade hört hennes skrik från sin lägenheter och såg henne springa med täcket runt sig. En av männen filmade med sin mobil när Hasan befann sig utanför och ryckte i dörrar.

När Edith kom fram till parken såg hon ett gäng tjejer och tog kontakt med dem. Hon berättade vad som hänt och stannade i trygghet kvar med tjejerna. En av dem ringde polisen, som efter en stund anlände till platsen

Greps och identifierades

Drygt tio minuter efter att Edith lämnat ett signalement på gärningsmannen till polisen kontaktades ledningscentralen med larm om att en man gick runt och ryckte i dörrar i området. Polisen åkte till platsen och kunde gripa mannen.

Hasan Muse Aden efter att han greps. Bild: Polisen.

Polisen kunde identifiera den gripne som somaliske migranten Hasan Muse Aden och knyta honom till brottsplatsen genom vittnets mobilfilm – kläderna som han hade på sig vid gripandet var desamma som de som personen på filmen bar.

Vittnets film på Hasan. Stillbild: Polisen.

Vittnets film på Hasan. Stillild: Polisen.

Vittnets film på Hasan. Stillild: Polisen.

Hasan identifierad. Bild: Polisen.

Släpptes på fri fot och våldtog kvinna

Samhällsnytt har tagit del av stämningsansökan som visar att Hasan greps den 31 augusti klockan 00:05 och anhölls klockan 08:35 samma dag. Dagen efter, den 1 september försattes dock Hasan på fri fot.

Bara några dagar senare, den 5 september, greps han igen för att ha gett sig på en till kvinna. Den gången lyckades han fullborda en grov våldtäkt.

Stämningsansökan

På lördagsmorgonen den 5 september 2020 i Göteborg var en kvinna barnvakt åt sitt barnbarn. Vid 04:00-tiden hörde hon att det bankade på dörren och trodde att det var hennes son som kom.

När hon öppnade såg hon en okänd man och försökte stänga dörren igen, men mannen grep tag i dörren och vägrade släppa. Kvinnan knuffade då i stället bort mannen, sprang ut i trappuppgången och bankade på grannarnas dörrar, dock utan att någon öppnade.

Misshandlades med slag och sparkar

Hasan hann ikapp kvinnan och började misshandla henne med knytnävsslag och sparkar. Det resulterade i att hon föll handlöst nedför trapporna.

Bilder på brottsplatsen. Bild: Polisen.

Hasan kom efter till de nedre våningsplanet och fortsatte där utdela slag och sparkar, tills kvinnan föll ned ännu en våning. Där tog han strypgrepp på henne, medan hon förtvivlat skrek på hjälp och ropade efter polis.

Ingen kom till kvinnans undsättning och Hasan fortsatte att misshandla henne där hon låg på golvet i trapphuset, nu med ett tillhygge i form av en trädgren. Han slog tills tillhygget gick sönder.

Närbild på kvinnans BH, blod och bitar från grenen som Hasan slog med. Bild: Polisen.

Fullbild på brottsplatsen. Bild: Polisen.

Till slut lyckades kvinnan komma loss och försökte undkomma genom att springa uppför trapporna. Men när hon kom till sjunde våningen hann Hasan ifatt henne.

Han höll fast kvinnan, slet av henne kläderna, vräkte ned henne på golvet och satte sig gränsle över henne. Han fortsatte med att slita av kvinnans BH och tryckte sedan in sina fingrar i hennes underliv.

Avbröts av polisen efter larm från granne

Våldtäkten avbröts av att polisen kom. En kvinnlig hyresgäst i huset hade uppmärksammat Hasans förehavanden i trappuppgången och slagit larm.

Hyresgästen har under rättegången vittnat om hur hon vaknade av att det ringde flera gånger på hennes dörr. Hon såg genom titthålet en ”väldigt skum person” som verkade drogpåverkad och som höll en ”påk” i handen. Hon beslöt sig för att larma polisen.

När hon sedan såg efter igen stod mannen kvar utanför. Han försökte dölja sitt ansikte med huvan på sin tröja och tryckte flera gånger ned dörrhandtaget. Han började sedan ropa ”perversa” saker in genom brevinkastet.

Mannen gick sedan vidare och gjorde likadant på grannens dörr. Kvinnan larmade då polisen igen. När hon en stund efteråt hörde oljud och skrik ifrån trapphuset ringde hon polisen en tredje gång.

Hon har under brottsutredningen berättat att hon ”aldrig hört ett sådant skrik förut” och att hon genom titthålet i sin dörr såg samma man som hon tidigare iakttagit utsätta en kvinna för misshandel med påken och hörde hennes skrikande.

Hon såg en kvinna krypa på alla fyra på golvet medan mannen sparkade henne överallt på kroppen. Hon såg vidare hur mannen förde in sin arm mellan kvinnan lår som om han försökte våldta henne.

Grannens vittnesmål

Polisernas vittnesuppgifter

Polisen skriver in sin rapport att de fick ett larm angående en person som bankar och ringer på dörrar i ett hyreshus. Fyra polismän skickads till fastigheten där de delade på sig, så att två av dem tog trapporna och de två andra tog hissen.

En av polismännen i hissen såg, när de var på väg till den högsta (åttonde) våningen, genom hissfönstret en kvinna sitta på trappan och hur en man såg ut att göra henne illa.

Poliserna tog sig ut ur hissen och snabbt från åttonde våningen ner till sjunde. Där såg de hur mannen juckade mot kvinnan och slet i henne. En av polismännen drog bort mannen och de såg att kvinnan ”var helt förstörd”.

Kvinnan var panikslagen, blödde, hade sönderslitna kläder i bara trasor, brösten hängde ut och hennes byxor var neddragna. När polisen grep mannen gjorde han inte motstånd och föreföll helt likgiltig till gripandet och sina gärningar.

En av polismännen gick ner i trapphuset för att inspektera själva brottsplatsen. Han vittnar om att det var ”ganska mycket blod, en trädgren och trasiga kläder”.

Polisens vittnesmål

Rubriceras som grov våldtäkt

Den 12 oktober i år lämnade kammaråklagare Fredrik Berglund in stämningsansökan till tingsrätten. Brottet bedömdes som grov våldtäkt då Hasan begick gärningen med hänsynslöshet och rått våld.

Stämningsansökan

Mår psykiskt dåligt

Händelsen har orsakat stor rädsla hos kvinnan och påverkar hennes vardag. Hon vågar inte vara ensam och har inte vågat ha det mörkt i sin lägenheten om nätterna.

Domen

Kan inte utvisas trots avsaknad av svenskt medborgarskap

Uppgifter från Migrationsverket visar att Hasan har permanent uppehållstillstånd sedan 23 oktober 1995. Han saknar dock svenskt medborgarskap. Trots det kan Hasan inte utvisas, detta eftersom han bott så länge i Sverige och har familjemedlemmar i landet.

Stort antal avsnitt i belastningsregistret

Samhällsnytt har tagit del av uppgifter om Hasan i belastningsregistret där han förekommer under fjorton avsnitt. Det handlar bland annat om grova stölder, flera narkotikabrott, olaga hot. våld mot tjänsteman, skadegörelse, misshandel och övergrepp i rättssak. Han är även tidigare dömd för sexualbrott.

Utdrag ur belastningsregistret

Tidigare dömd för våldtäktsförsök

Samhällsnytt har även tagit del av handlingar från Svea hovrätt. Där framkommer uppgifter om att Hasan försökte våldta en kvinna i 50-årsåldern den 17 september 2004. Handens tingsrätt meddelade dom den 22 oktober samma år. Hasan dömdes för försök till våldtäkt.

Tingsrättsdomen överklagades till hovrätten som meddelade sitt beslut den 28 april 2005. Påföljden blev ett år och sex månaders fängelse. Hasan blev även skyldig att betala 40 000 kr i skadestånd till kvinnan.

Kvinnans berättelse om hur brottet gick till går att läsa på följande länk: Handens TR B 2300-04.pdf

Tidigare dom

Tingsrättens dom

Den 4 december i år meddelade Göteborgs tingsrätt dom i det nu aktuella målet. Hasan Muse Aden, född 1985-08-21 och medborgare i Somalia, dömdes för hemfridsbrott, olaga hot, misshandel, grov våldtäkt och två fall av ringa narkotikabrott.

Påföljden blev fem år och tre månaders fängelse. Han ska även betala 140 500 kronor i skadestånd till den våldtagna kvinnan och 16 300 kr till Edith.

Har överklagat

Samhällsnytt har tagit del av aktbilagor från Svea hovrätt. Den 21 december 2020 inkom yrkande från Hasan som innehåller information om att han vill att hovrätten ska ogilla åtalet avseende grov våldtäkt.

I andra hand yrkar han på att hovrätten ska döma honom till lindrigare fängelsestraff och att han ska slippa betala skadestånd till kvinnan, eller i vart fall att skadeståndet ska sänkas.

Huvudförhandling i målet kommer att hållas den 29 januari enligt svar från Svea hovrätt till Samhällsnytt på fråga via e-post.

Överklagande

Dömdes igen

Sedan tingsrättens förra dom har Hasan hunnit dömas en gång till för ytterligare brott. Den 16 december 2020 dömde Göteborgs tingsrätt honom för hemfridsbrott, tre fall av stöld, försök till rån, häleri, skadegörelse och tre fall av ringa narkotikabrott.

Påföljden blev sex månaders fängelse. Han ska även betala skadestånd på 17 000 kr till en man och 2 998 kr till Stena Fastigheter Tynnered AB.