Högsta domstolen mildrar påföljden för SVT-journalisten Fredrik Önnevall och två kollegor. De slipper samhällstjänst och döms endast till villkorlig dom och dagsböter för den människosmuggling de gjorde sig skyldiga till när de illegalt förde in in en syrisk ung man i Sverige som redan befann sig på säker mark i annat EU-land. De får också arbeta kvar på SVT som dessutom betalar de dömdas rättegångskostnader via TV-licensen.

152 384 kronor blir kostnaden som svenska skattebetalare nu indirekt betalar till de dömda smugglarna.

Under försommaren 2014 befann sig tre medarbetare från SVT i Grekland för att spela in programserien ”Fosterland”, som senare sändes i tv. I en lägenhet i den grekiska huvudstaden Aten träffade tv-teamet en enligt egen uppgift 15-årig syrisk yngling som befann sig där tillsammans med ett antal andra migranter.

Medarbetarna beslöt sig för att ta pojken olagligt till Sverige. Hemresan innebar en färd med hyrbil mellan Aten och Patras i Grekland. Därifrån tog de sedan båt till Bari i Italien. Resan fortsatte med tåg genom de säkra länderna Österrike, Tyskland och Danmark. I den sista etappen reste gruppen med buss från Köpenhamn över Öresundsbron till Malmö.

LÄS MER: Smugglarjournalist kan få tio års fängelse i Grekland – men får fortsätta på SVT

Tingsrätten: Samhällstjänst
I januari 2015 polisanmälde en privatperson gruppen för människosmuggling efter att ha sett det avsnitt av tv-programmet Fosterland där man frångått det givna uppdraget och i stället använde Public Service-plattformen för att dokumentera sin människosmuggling. I november 2015 väcktes åtal och åklagaren yrkade på att Önnevall med kollegor skulle dömas för människosmuggling till fängelse i tre månader. Domen blev i stället villkorlig med samhällstjänst i 75 timmar.

Högsta domstolen
Efter flera överklaganden har nu Högsta domstolen i Stockholm fattat beslut i ärendet. SVT-journalisten Fredrik Önnevall och hans två medarbetare döms för människosmuggling till villkorligt och dagsböter men slipper samhällstjänst som de ålagts i lägre instans.

Önnevall: ”Önskat att vi friats”
Journalisten och människosmugglaren Önnevall beskriver i en intervju med SVT att han är stolt över det brott han och hans kollegor begick. Han uttrycker vidare att han och den övriga gruppen borde ha friats eftersom människosmugglingen inte bör betraktas som ett brott.

LÄS MER: Man dömd till 1489 års fängelse för smuggling av illegala migranter

– Det är helt klart en förmildrande dom, annars hade vi dömts till samhällstjänst som är att jämföra med fängelse. Men vi hade såklart önskat att vi friats helt, säger Önnevall.