En hedersrelaterad konflikt inom den romska gruppen i Göteborg utmynnade i att 38-åriga tvåbarnsmamman Nadja Blom den 30 juli förra året mördades på öppen gata. Gärningspersonerna var Nadjas egna söner som brutalt körde över sin mamma med bilen. På fredagen föll domen i det uppmärksammade rättsfallet.

Göteborgs tingsrätt menar att endast den äldre brodern, Garcia Blom, kan hållas ansvarig för dådet. Den yngre brodern, som satt bredvid i bilen och hejade på och som också stått åtalad frias däremot.

Det var efter att Nadja lämnat sin man och sönernas far för en annan man som de bestämde sig för att mamman måste dö. Detta för att i enlighet med romska sedvänjor återupprätta familjens och släktens heder.

Skott i pannan övergavs för påkörning

Man hade initialt hotat med att ”sätta ett skott i pannan” på modern. Efter moget övervägande valde man i stället en annan metod – att i hög fart ramma henne med sin Mercedes när hon begav sig ut att flanera på stan med sin nya kärlek.

Nadja träffades så hårt av det framrusande fordonet att hon flög 40 meter genom luften och avled av de skador hon åsamkats. Även mammans nya man träffades av fordonet men överlevde med svåra skador. Bröderna filmade mordet och lade ut videoklippen i sociala medier. De fick sedan hjälp av släktingar på den försmådda faderns sida att fly ut ur landet.

Bröderna kunde dock så småningom gripas och ställas inför rätta. En lång rad andra personer i den romska familjen och släkten åtalades också och även Nadjas nya man för olika typer av brott relaterade till den aktuella konflikten.

Äldre brodern fälls, yngre brodern frias

Den äldre brodern, Garcia Blom, född 2000-05-25, fälls för försök till mord (på moderns nya man) och för mord på mamman. Han fälls även för drograttfylleri och narkotikabrott i samband med händelsen. Påföljden blir fängelse på livstid.

Den yngre brodern, Rickardo Blom, född 2005-07-23, frias från försök till mord (på moderns nya man) och mord på mamman. Han döms dock för flera fall av olaga hot kopplade till händelsen samt för narkotikabrott. Påföljden stannar vid ungdomsvård.

Att Rickardo frias beror på att domstolen inte anser det fullt ut bevisat att de planerat mordet tillsammans eller ens var medveten om att den äldre brodern hade för avsikt att köra ihjäl deras mamma.

Ytterligare två döms

I härvan döms också en 74-åring för grovt förtal till villkorlig dom och dagsböter och en 64-åring för flera fall av olaga hot till villkorlig dom för flera fall av olaga hot (men frikänns från grovt skyddande av brottsling, olaga uppmaning till självmord och försök till grov utpressning som vederbörande också stod åtalad för) till villkorlig dom.

Beträffande mordets hedersrelaterade motiv är domstolen otydlig. Å ena sidan vidgår man att konflikten som ledde fram till mordet har sitt ursprung i romska hederkulturella värderingar men å andra sidan kan man inte säkert säga att mord ingår som en rättfärdiga del i samma hederskulturella tankegods.

För mer utförliga redogörelser av brotten och de inblandade samt bilder och videoklipp, se Samnytts tidigare artiklar om händelsen nedan:

LÄS MER: Romska bröderna körde ihjäl sin mamma – åtalas
LÄS MER: VIDEO: Romska bröderna filmade vid mordet på sin mor
LÄS ÄVEN: Bröder körde ihjäl sin mor i Göteborg