➤ INSÄNDARE När man talar med folk så inser man ganska omgående hur stor okunskapen är om de som bor på landsbygden.

Allt fler unga väljer att flytta från landsbygd till städerna för att kunna studera, skaffa sig ett yrke och på sikt bilda familj. Men givetvis finns det också människor som vill bo på landet, för den lugnare miljöns skull till exempel.

Men som vanligt finns det också den sortens människor som inte riktigt tänker ända fram till slutet. I städer och på större och medelstora orter finns ju kollektivtrafik att tillgå, men så är det inte överallt i landet.

På mindre orter och på landsbygden är det inte sällan så att det bara går en buss i vardera riktningen, på morgonen och kvällen. Av egen erfarenhet vet jag att det finns orter där kollektivtrafik inte existerar överhuvudtaget.

Men som alltid när det gäller folk från städer eller politiker så glömmer ni det viktigaste. Vi vill ju alla kunna gå till affären för att handla hem middagen, just nu vill många kunna åka till butiker för att köpa sig en gul reflexväst så att de kan vara med och manifestera och demonstrera för fortsatt möjlighet att bo kvar på landsbygden.

Bränslepriserna orsakar inte bara irritation hos fru Johansson, herr Svensson och paret Nilsson som alltid bott i stan. De drabbar oss alla, vissa hårdare än andra. Men även kollektivtrafiken blir dyrare när det blir höjda driftskostnader.

Det blir också dyrare att frakta gods från lager till butik. Åkerierna i landet står på kö till konkursförvaltarna eftersom de inte får bättre betalt fastän bränslepriset stiger. Det resulterar i högre arbetslöshet, med allt vad det innebär för den som drabbas och i kostnader för samhället.

Inte att förglömma är också att vi ju alla kanske vill kunna gå ut och äta lite gott och kanske även dricka något till maten. Men tänk steget längre – maten som du blir serverad framställs av varor från var då? Jo, av de som bor på landsbygden.

Största delen av befolkningen som bor på landet driver jordbruk av något slag. Potatisen i din välsmakande Pommes Duchesse är inte tillverkad i fabrik. Likaså kommer inte heller den där fantastiskt goda köttbiten som du har bredvid på tallriken från någon fabrik.

Det är tack vare jordbrukare och deras kärlek, omsorg och passion för sitt yrke som du kan sitta och avnjuta dessa välsmakande maträtter. Samma sak med det goda ölet som du dricker till maten – visste du att det är gjort på spannmål? En lantbrukare har med kraft och energi plöjt, harvat, sått, bultat, gödslat, skördat och transporterat råvaran till spannmålshandeln på orten.

Något som ofta glöms bort i detta är att det behövs maskiner för ändamålet, och dessa är försedda med en motor som behöver bränsle. Så höga bränslepriser drabbar även dessa individer och företagare som måste ha bränsle till maskinerna.

Så om man ser på det stora hela:

Landsbygden måste kunna leva, annars blir det ont om råvaror i butikerna. Åkerierna måste ha råd att frakta maten, kläderna och fredagsmyset till butiken, annars får vi tomma hyllor och hungriga magar.

Stannar lastbilarna och bönderna slutar odla, då blir det väldigt jobbigt, för då slutar leveranserna till fabrikerna och då i värsta fall med uppsägningar som följd. Människor måste ha råd att åka till jobbet, även där kollektivtrafik saknas, annars stannar stora delar av landet.

Tobias Krans
Lastbilschaufför och boende på landsbygden