Hemtjänstpersonal i Borås kommun hade inte tid att ta hand om en vårdtagare som i totalt omvårdnadsbehov. Personen påträffades vid ett senare tillfälle i sin egen avföring och med tjocka beläggningar på tänderna.

Det framgår av en avvikelserapport till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att hemtjänstpersonal i kommunen inte får tiden att räcka till hos den kvinnliga vårdtagaren och då lämnar personen ensam utan att ha slutfört sina arbetsuppgifter. Det rapporterar den vänsterliberala boulevardtabloiden Expressen.

LÄS ÄVEN: Äldreboende glömde klienter i avföring och spyor – inför checklistor för att komma ihåg

Kvinnan är en palliativ patient i livets slutskede i behov av total omvårdnad och kan inte ta sig ur sängen på egen hand. Det framgår av rapporterna att kvinnan påträffats i gammal avföring som torkat fast på huden men även med tjocka beläggningar runt tänderna efter utebliven tandborstning.

Kommunen ska utreda

Cecilia Bothin är chef för hemtjänsten i Borås stad och hon vill inte uttala sig om huruvida det handlar om tidsbrist till följd av nedskärningar, så som antyds i rapporterna. Istället hänvisar hon till att händelserna ska utredas.

– Det är, som sagt, väldigt ledsamt att ta del av beskrivningen i rapporten och det ska utredas. Det är viktigt att vi rapporterar alla avvikelser och utreder för att se vad det är som eventuellt inte fungerat som tänkt, i syfte att vidta åtgärder för att förhindra ytterligare liknande händelser. Innan vi fått mer information kan jag inte svara på vad som hänt, säger Bothin till Borås Tidning.

LÄS ÄVEN: Avmagrad 81-åring får gammal mat och sover i avföring – vädjar efter hjälp