En 92-årig man i Skåne som hade hjälp från hemtjänsten har påträffats död i sin soffa. Detta trots att hemtjänstpersonal hävdar att de kontrollerat lägenheten. ”Det hade räckt med att ta ett steg in i lägenheten så hade man sett honom”, berättar sonen.

Det hela började med att 92-åringen, hemmahörande i Kristianstad, inte hade öppnat dörren i samband med en schemalagd matleverans. Personal vid hemtjänsten tog emot avvikelsen och besökte mannen för att se om han var hemma. De uppger i sin rapport att de gick in, kontrollerade hemmet och konstaterade att mannen inte var hemma, rapporterar Lokaltidningen.

LÄS ÄVEN: Arbetsplatsombud slår larm – vikarier inom hemtjänsten kan inte tillräckligt bra svenska

Därefter meddelade hemtjänsten 92-åringens son att pappan inte var hemma. Men det skulle visa sig vara en felaktig uppgift. Sonen misstänkte att något inte stod rätt till eftersom hans far knappt ens orkade gå mellan rummen på grund av andningsproblem. Han ringde därför till en granne som gick över och påträffade den äldre mannen död i sin soffa.

Sonen: ”Hade räckt att ta ett steg in”
Det framgår av kommunens loggningssystem att hemtjänstpersonal klev in i lägenheten men att de sedan lämnade hemmet inom endast en minut, vilket gör att sonen misstänker att de bara stått i dörren och ropat.

– Det hade räckt med att ta ett steg in i lägenheten så hade man sett honom. Man har väl bara öppnat och ropat och sen gått när man inte fått svar. Att pappa inte var där är en lögn och det förstår ju alla eftersom han var död, berättar sonen.

Kristianstads kommun har anmält händelsen enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att ta reda på vad som har hänt.

LÄS ÄVEN: Vårdtagare övergavs när hemtjänstpersonal smet från jobbet för att festa