En 47-årig kvinna från Iran döms till fängelse för en lång rad åldringsbrott. Genom att ta anställning i hemtjänsten fick hon tillträde till de gamla och sjuka omsorgspatienternas bostäder som hon systematiskt vittjade på värdeförmål, många oersättliga och med stort affektionsvärde för de bestulna.

Hemtjänsten i Sverige har kritiserats för att ha blivit en avstjälpningsplats för att snygga till den alarmerande arbetslöshetsstatistiken för utomvästliga migranter där personer som inte gått att anställa någon annanstans får jobb trots att de inte uppfyller kraven på vare sig kompetens eller språkkunskaper. Det har resulterat i omfattande vanvård av de gamla och även att åldringsbrottslingar sökt sig till yrket.

I ett aktuellt sådant fall döms 47-åriga Sara Sahar Ebadi Borna, migrant från Iran och bosatt i norra Storstockholm, till fängelse för en lång rad grova stölder från de åldringar hon i sitt jobb i hemtjänsten haft ansvar för att vårda. I stället har Sara länsat deras bostäder på värdesaker.

LÄS ÄVEN: Hemtjänstanställd kvinna stal guldsmycken för miljonbelopp från åldringar

Behöver endast avtjäna några månaders fängelse

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Det handlar om ett stort antal grova stölder från ett stort antal offer i en utsatt grupp där Sara missbrukat att offren befunnit sig i beroendeställning. Sara döms även för häleri.

I flera fall har de smycken och värdesaker som Sara stulit haft stort affektionsvärde. En 97-årig kvinna säger i förhör att “det är minnen som försvunnit”.

Delar av stöldgodset. Bild: Polisen.

Påföljden stannar vid fängelse i 1 år och 6 månader. Från det får Sara dra av en tredjedel i rabatt plus den tid hon har suttit häktad. Återstående tid hon behöver sitta fängslad uppgår till endast några månader.

Att den påföljden motsvarar gärningarnas allvarlighetsgrad är såväl åklagare som tingsrätt och hovrätt ense om. Sara ska också betala skadestånd med varierande belopp till ett antal av de bestulna åldringarna.

LÄS ÄVEN: Stal från åldring på boende – döms

Länsade bostaden när offret låg i ambulans

Sara har visat stor förslagenhet och känslokyla i hur brotten förövats. I ett fall måste en åldrig och sjuk kvinna föras till sjukhus med ambulans. Sara passade på att utnyttja tillfället för att ostört kunna länsa bostaden på värdesaker. Några av föremålen var arvegods från avlidna släktingar.

Från en 86-årig kvinna stal Sara ett pärlhalsband. Hos en nära 80-årig man gick hon runt och plockade ned och bar med sig hem tavlor från väggarna. Från en lika gammal kvinna tillgrep Sara en ring som varit en konfirmationspresent.

Delar av stöldgodset. Bild: Polisen.

Föremålen omsatte Sara efter stölderna i pengar genom att sälja eller pantsätta. Den brottsliga verksamheten utsträcker sig i tid över ett och ett halvt år under 2021 och 2022. Oräknat affektionsvärde för oersättliga föremål uppskattas värdet på det Sara stulit uppgå till minst en kvarts miljon kronor.

LÄS ÄVEN: Här är falska poliserna som blåste åldringar på miljonbelopp

Tjuvgömma i källaren

När polisen gjorde razzia hemma hos Sara hittade man stulna guldföremål från hennes hemtjänstpatienter för tiotusentals kronor. Dessa hade Sara inte hunnit avyttra och förvarade i en tjuvgömma i källarförrådet.

Här påträffades bland annat smycken och klockor och även kontanter. Polisen har i flera fall haft svårigheter att hitta vilka åldringar som föremålen tillhör, något som indikerar att Sara stulit från fler än de som varit målsägande i rättegången.

I förhör har Sara nekat till brott och hänvisat till att “det är en del av hennes iranska kultur” att på det här sättet hantera stora mängder smycken.

Kan inte utvisas

En kontroll med myndigheterna som Samnytt gjort visar att Sara kom till Sverige i april 1988 och tilldelades svenskt medborgarskap i november 1993. Hon kan därför inte utvisas.

Flera medier, däribland Aftonbladet och TV4, som rapporterar om fallet mörklägger att det rör sig om en kvinna med utomvästlig invandrarbakgrund.

Domen, där de brottsliga gärningarna redogörs för mer utförligt, kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.