hemtjanst-trygghetslarm
Inrikes

Hemtjänsten ignorerade trygghetslarm – person avled

Publicerad 9/23/2020
Annons

Hemtjänsten i Skellefteå är föremål för en Lex Sarah-anmälan och utredning hos Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Detta efter att man ignorerat ett trygghetslarm från en person i vårdbehov som till följd av missen avled. Det rapporterar bland annat SVT.

Först senare när hemsjukvården gjorde ett inplanerat besök hos personen upptäcktes dennes tillstånd, men då var det försent. Trots att ambulans tillkallades kunden vårdtagarens liv inte räddas.

Enligt kommunen har ett missförstånd uppstått bland hemtjänstpersonalen,vilket ledde till att ingen åkte på larmet. Det framgår inte om det beror på bristande kunskaper i svenska språket hos den vikarie som gett ansvar för att övervaka trygghetslarmen.

Att en allt större andel av hemtjänst- och äldreomsorgspersonal inte förstår svenska har på senare tid uppmärksammats och kritiserats som en allvarlig säkerhetsrisk. Kritiken har intensifierats efter den massdöd som drabbat äldreboenden i landet och där kommunikationssvårigheter kring smittskydddsrutiner uppges som en av orsakerna.

Ejja Häman-Aktell, som är ansvarig vård- och omsorgschef, vill inte säga mer än att man nu ser över hur man kan få rutinerna kring larm att fungera på ett säkert och bra sätt och att man haft ett samtal med den aktuella vikarien.

I översynen ingår att det ska klargöras vem som ansvarar för larmtelefonen, vem som ska bära den med sig under arbetspassen och hur hembesök ska prioriteras beroende på om de är schemalagda och planerade eller oplanerade som exempelvis vid larm.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons