En 82 år gammal målning i storformat plockas bort från en skola i Chicago. Detta efter att ha blivit föremål för mångfaldskritik och för att inte vara tillräckligt inkluderande.

Tavlan som hängt i cafeterian på Percy Julian Middle School och föreställer lekande barn i vinterlandskap anklagas för att inte avbilda barn med varierat etniskt ursprung. Kritikerna menar att detta kan vara upprörande för elever på skolan med annan hudfärg än vit och få dem att känna sig exkluderade och osynliggjorda.

Skolledningen har lyssnat på kritiken och uppger att man plockat bort tavlan då den inte är i linje med skolans policy om mångfald. Alla är dock inte positiva till åtgärden.

En lokal historiker kallar den för ”en modern variant på bokbål”. Han invänder också att tavlan inte kan anses vara stötande av den enda anledningen att barnen inte har olika hudfärger.

– Man kan inte radera ut historien. Tavlan återger hur området såg ut då den målades.

Historikern menar att inte allting kan begäras vara en perfekt representation av allt och alla och påpekar att det finns andra avbildningar på skolan av svarta, exempelvis Percy Julian, en vetenskapsman med afroamerikansk etnicitet som var verksam i regionen.

Tavlan anses även ha ett historiskt värde då den målades under depressionen av en arbetslös konstnär som fick betalt genom de stora satsningar som då gjordes för att bryta USA:s djupa ekonomiska kris.