Samhällsnytt kan idag berätta om ett fall som inte har fått någon uppmärksamhet i gammelmedia. Ett svenskt par hölls tillfångatagna i flera timmar av en hitlerdyrkande islamist i södra Stockholm samtidigt som de torterades med både svärd och tvättmedel – detta för att hon skulle dra tillbaka en våldtäktsanmälan mot en afghansk migrant. Paret berättar med egna ord om händelsen i Samnytt TV längre ner i artikeln.

Det var natten mellan 16 och 17 augusti som 18-årige Erik och hans flickvän befann sig på Brunskogsbacken i Farsta hemma hos 21-årige Pa ”Paul” Demba Nyassi, med bakgrund i Gambia, för att dricka alkohol med ett par andra vänner. Erik har uppgett att han stundvis bodde hos sin vän Nyassi eftersom han hade problem med föräldrarna i hemmet.

Erik uppger även att han känner Nyassi genom gemensamma vänner och att de på senare tid har umgåtts ofta. Det framgår av polisutredningen att sällskapet under kvällens gång ska ha hamnat i en diskussion rörande nazister och judar där flickvännen uppgett för Nyassi att hon är ”halv-judinna” vilket han ska ha reagerat negativt på.


Pa ”Paul” Demba Nyassi

Tvingades dra tillbaka våldtäktsanmälan

De övriga vännerna som också befann sig på festen i Nyassis bostad lämnade omkring klockan 22. När Erik och hans flickvän skulle lämna bostaden vid klockan 01 gick Nyassi plötsligt till fysisk attack och tog paret tillfånga.

Paret uppger att Nyassi ska ha krävt att den flickvännen drog tillbaka en polisanmälan rörande våldtäkt mot hans vän som hade upprättats i slutet av juli. Enligt paret hade Nyassi lovat att medverka som vittne mot den misstänkte mannen.

Den våldtäktsanklagade mannen är en afghansk migrant som är folkbokförd i Saltsjö-Boo söder om Stockholm och invandrade till Sverige år 2011. Afghanen visar sig vara mycket god vän med Nyassi och han kan liknas vid någon sorts kompanjon som kallas ”blodsbror”. I Nyassis telefonbok är afghanen namngiven som ”Hitler AFG”.

Tillsammans har ”blodsbröderna” lagt ut flera bilder med texter som antyder på att de gör någon form av affärer tillsammans.


Våldtäktsanklagade afghanen iförd mössa tillsammans med Nyassi.

I samband med att paret ska lämna lägenheten tar Nyassi fram en svart machete som liknar ett långt svärd. Han hugger Erik oförberett i sidan av kroppen och tvingar därefter in paret i badrummet där de hålls frihetsberövade i badkaret.

Nyassi börjar sedan att misshandla Erik med slag för att sedan tvinga honom att ta av sig kläderna. I samband med att Erik klädde av sig krävde Nyassi att få hans armbandsur av märket Armani.

Därefter börjar Nyassi hugga flera gånger med macheten mot hans kropp. Han använder även ett dammsugarrör för att slå Erik flera gånger i huvudet.

Gambianen ska visa hur Hitler gjorde

Nyassi tar även fram en rakapparat och säger att han ska visa Erik ”hur Hitler gjorde mot judarna” och börjar raka av hans hår. Erik får även frågan från Nyassi om han gillar Adolf Hitler.

Polisen påträffar cigarettfimpar i badrummet som paret menar att Nyassi använde i tortyren.

Sedan tvingas Erik att lägga sig på golvet och blir stampad på huvudet samtidigt som Nyassi sköt med luftpistol mot hans kropp.


Spår av blod i lägenheten.

Utsätts för skendränkning

Eriks flickvän tvingades bevittna det hela och befann sig intill honom och ser hur Nyassi för tillbaka Erik till badkaret där han utsätts för en skendränkning med hjälp av en handduk över ansiktet och skållhett vatten som spolas, vilket innebär att Erik upplever att han drunknar. Denna handling varvas även med att Erik piskas med ett skärp.


Nyassi gör en pistol av fingrarna och visar upp ett gängtecken.

Skulle skära av ”judenäsan”

Flickvännen utsätts också tortyr i badrummet. Hon får slag mot huvudet och blir även skjuten med luftpistolen. Paret uppger att Nyassi kallar flickvännen för ”jävla jude” på arabiska och hotar även att skära av hennes ”judenäsa”.

Nyassi klär sig sedan i något plagg över huvudet samtidigt som han börjar tala arabiska.

”Ingen större Gud än Allah”

Vidare berättar flickvännen hur Erik, som i polisförhör kallas ”kompis”, skulle bli halshuggen av Nyassi. I samband med denna situation slog Nyassi även fast att ”det finns ingen större Gud än Allah”.


Flickvännens blodiga hårbotten.

Hällde tvättmedel i deras sår

När polisen kliver in i lägenheten är det tvättmedel utspritt överallt. Enligt Erik ska Nyassi har använt medlet i sin tortyr genom att strö det i sår. Själv menar han att han använde det för att täcka blodet i lägenheten.Afghanen uppges befordra mord

Under händelseförloppet av tortyren har Nyassi haft telefonkontakt med den afghanske migranten och även filmat delar av händelsen. Det framgår av polisens sammanställning av telefonsamtal och internettrafik att ”blodsbröderna” har haft nära kontakt under en timme och tjugo minuter. Men trots detta menar afghanen att han bara har försökt säga till Nyassi att han inte ska bråka.

Samtidigt hävdar paret att flickvännen under tortyren har tvingats prata med afghanen i telefon. Flickvännen uppger för polisen att den person som hon tvingas prata med i badrummet ”är samma person som tidigare våldtagit henne”.

Nyassi och mannen i telefonen uppges ha hotat flickvännen och krävt henne på en ursäkt för polisanmälan. Flickvännen berättar även att afghanen beordrade Nyassi att döda paret.

Nedan följer polisens anteckningar från två videoklipp som har spelats in i samband med tortyren när flickvännen (K) talar med vad som misstänks vara afghanen (M).


Den våldtäktsanklagade afghanske migranten.

Lyckas fly från lägenheten

I samband med att gambianen Nyassi fokuserar på att skada Erik och hotar att skära halsen av honom lyckas flickvännen att fly från lägenheten.

Med macheten i handen jagar Nyassi efter flickvännen som springer ut ur bostaden. Erik lyckas då att resa sig och tar sig till ytterdörren för att låsa dörren. Sedan hoppar han själv ut genom ett fönster och söker hjälp i området för att larma SOS.

Nyassi tar sig sedan in i lägenheten igen där han plockar på sig tillhörigheter för att sedan bege sig mot pendeltåget.

En bekant till Nyassi tipsar sedan flickvännen om hans inloggningsuppgifter till Facebook där det framgår att han befinner sig i Visby på Gotland. Den 19 augusti griper polisen Nyassi som själv uppger att han hälsar på släktingar.


Nyassi flyr efter tortyren.

Varning för mycket starka bilder

Nedan följer bilder som visar hur Erik påträffades i bostadsområdet efter att han lyckats fly från Nyassis fångenskap.Läkare: ”Livshotande skador”

På sjukhuset har de konstaterats att Erik fick hjärnblödning, en punkterad lunga, fraktur i käken och en knäskada som har medfört nedsatt känsel i vaden.

Den narkosläkare som var medicinskt ansvarig för Erik beskrev skadorna vid det aktuella tillfället som livshotande. Efter attacken vårdades Erik på sjukhus i flera dagar och därefter var han sjukskriven i två månader.

Han minns inte alla skador i detalj, men han vet att Erik hade tre större stick- eller skärskador, bl.a. en på vänster flank nedanför hjärtat. Erik hade även blivit utsatt för upprepat trubbigt våld mot huvudet. Huden på huvudet hade spruckit upp. Det tydde på att våldet mot huvudet hade varit mycket grovt, eftersom hud inte bara faller av. Han minns även tydligt att Erik huvud var mycket uppsvullet. Det är svårt att säga exakt hur lång tid det tar för en sådan svullnad att uppstå.

I efterhand fick han veta att Erik hade fått en hjärnblödning. Det är en skada som kan uppstå till följd av det våld Erik utsatts för, men de var inget han reagerade på i det första skedet. Hans bedömning vid det aktuella tillfället var att Eriks skador var livshotande.

Nedan följer ett axplock av bilder som visar Eriks skador:

Nyassi har en annan syn

I polisförhör visar det sig att Nyassi har en helt annan syn av händelsen. Han menar att det är Erik som har yttrat hat mot judar och bland annat kallat honom för ”neger”.

Att Erik skulle varit aggressiv och berusad under kvällen går tvärtemot brottsoffrens version och andra vänner som befunnit sig i lägenheten tidigare på kvällen.

Nyassi förnekar uppgifter eller sitter mestadels tyst.

När han ska berätta hur det kommer sig att Erik fick en handduk på huvudet och utsattes för skendränkning menar han att det bara var en slump:

Hitlerdyrkande muslim

Genom uppgifter i polisens förundersökningsprotokoll framgår det att Nyassis går under namnet Damian Bilal Rahman King i sociala medier.

När Samhällsnytt nätgranskar Nyassis digitala spår visar sympati för Adolf Hitler som sedan följs av flera hyllande emojis.

Vidare finns det flera inlägg där Nyassi visar upp sin kärlek för islam. Bland annat bilden här nedan och texten: ”the best book #islam”. En bild som den medmisstänkte afghanen kommenterar att han håller med.

Nyassi visar även upp en förtjusning för vapen som han kallar för sin ”bästa vän”.

Grov våldsbrottsling

En granskning av Nyassis kriminella bakgrund visar att han förekommer i belastningsregistret för en rad brott däribland grov misshandel och narkotikabrott.

Senast i maj i år stod ett invandrargäng, med bland annat Nyassi, åtalade misstänkta för att i Visby ha rånat en 70-årig kvinna med rullator på hennes handväska vilket var något som Samhällsnytt uppmärksammade.

LÄS ÄVEN: Invandrargäng rånade 70-årig kvinna med rullator

I samband med polisförhören tjallade Nyassi på sin vän Abdi Dahir Mahamud Mohamed och i brist på andra bevis gick Nyassi själv fri från åtalspunkten rörande grov stöld men Gotlands tingsrätt dömde honom istället för ringa narkotikabrott.

År 2017 dömdes Nyassi i Stockholms tingsrätt för grov misshandel till skyddstillsyn efter att han i Tantolunden i centrala Stockholm ha attackerat ett svenskt par med glasflaska och sparkar.

Tingsrätten motiverade påföljden skyddstillsyn med att Nyassi ”synes ha haft en positiv utveckling under den senaste tiden”.


Året dessförinnan hade samma tingsrätt dömt Nyassi till sex månader ungdomsvård efter att han försökt skära halsen av en pojke i samband med en muntlig dispyt i Stockholms innerstad.

Nyassi visade ingen direkt oro eller ånger i samband med att polisen hade gripit honom. Istället stod han och skrattade under daktningen.

Tingsrättsdomen – afghanen går helt fri

På måndagen meddelade Södertörns tingsrätt att Nyassi döms för misshandel, synnerligen grov misshandel olaga frihetsberövande och olaga hot till fängelse i fem år och fem månader.

Den afghanske migranten som enligt brottsoffren har varit delaktiga i händelsen, haft frekvent telefonkontakt under tortyren var medmisstänkt i målet. Men han går helt fri eftersom det inte har gått att styrka något brott då ord står mot ord.

När Samhällsnytt talar med utredare Ulf Sundström berättar han att afghanen nämligen klargjort för polisen i förhör att denne bara hade telefonkontakt med Nyassi för att höra att alla mådde bra.

Detta trots att afghanen erkänner att han sett blod i videosamtal med Nyassi men ändå inte larmat polisen för att säkerställa allas säkerhet.

Hela domen kan laddas ned och läsas på följande länk: Södertörns TR B 12478-19 Dom 2019-12-02

Samnytt TV: Intervju med Erik och flickvännen

Erik och flickvännen intervjuades om i vår studio. Klicka nedan för att höra deras egna ord om hela händelsen.

Erik benämner tingsrättsdomen som skrattretande medan flickvännen anser att det är ett hela är ett hån.

https://vimeo.com/377593328


Tycker du denna artikel var intressant? Hjälp oss då göra fler sådana, genom att stödja oss med en donation! Klicka HÄR för olika alternativ du kan donera på!