tiggare-stockholm-640×360
Inrikes

Hitresta tiggeriet allt större problem för krögare och kroggäster

Publicerad 8/29/2019
Annons

Aggressiva former av tiggeri riktat mot matgäster ökar i Stockholm. De hitresta tiggarna kräver förutom pengar att få maten på bordet från gäster på uteserveringar och inne på restauranger.

Konkurrensen bland de hitresta romska tiggarna från Rumänien och Bulgaren om givmilda svenskars pengar har hårdnat. Detta i takt med att tiggeriet blivit alltmer utbrett och invånarna börjat ledsna på det oönskade inslaget i stadsbilden och de olagliga slumläger, sanitära olägenheter och brott som följer i tiggeriets spår.

Redan tidigare har iakttagelser gjorts om att beteckningen ”passiv pengainsamling” som det hitresta tiggeriet brukar rubriceras som i många fall är långt ifrån passivt. Människor antastas på bussar, tåg och t-banor och bemötandet mot den som inte vill ge några pengar kan ofta vara aggressivt.

Nu kommer larm från krögare och matgäster i Stockholm om att problemen ökat ytterligare. Alltfler tiggare nöjer sig inte att sitta still utanför en husfasad med en pappmugg, utan antastar matgäster på uteserveringar och inne på restauranger. Vid sidan av pengar kräver man också att få maten på bordet av gästerna.

Stockholmspolitikerna sviker
Något gehör från politiskt håll för sin tilltagande utsatta situation får stockholmarna inte. Nyligen meddelade Moderaterna att man bryter sitt löfte till väljarna om ett tiggeriförbud i staden.

Detta på grund av att man inte kan tänka sig ett styre tillsammans med Sverigedemokraterna. I stället valde man att samverka med Miljöpartiet som vill ha det hitresta tiggeriet kvar.

LÄS ÄVEN: Moderaterna i Stockholm lägger tiggeriförbud på hyllan

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons