Kriminella ligor som polisen tror är hitresta och förflyttar sig över landet har under allhelgonahelgen utsett en särskild målgrupp för sin brottslighet. När svenskarna besöker kyrkogårdar för att tända ljus och sörja sina döda anhöriga passar tjuvarna på att bryta sig in i de parkerade bilarna och stjäla de värdesaker man hittar i fordonen.

Polisen går nu ut med en varning för bilinbrott vid kyrkogårdar och uppmanar alla gravbesökare att själva tömma bilen innan tjuvarna gör det. Det räcker med att man lämnar bilen obevakad i några sekunder för att tjuven ska hinna slå till.

För närvarande är norra Sverige hårdast drabbat men polisen har indikationer och erfarenheter från tidigare års rörelsemönster att ligorna är på väg söderut, utmed kusten men även inåt landet.

Annakarin Danielsson är kyrkogårdsföreståndare på Norra kyrkogården i Umeå och är upprörd över tjuvarnas empatilöshet:

– Första gången det hände tänkte jag att det är helt ofattbart att tjuvarna kan passa på precis när folk ska minnas sina anhöriga. Det är ju mycket känslor igång och man vill ha lugn och stillhet. Och så kommer man tillbaka och får ett sådant dråpslag. Det känns jättejobbigt.