polis-avsprrat-gavle-mordeforsok-Abdurachmanov

Bearbetat skärmdump video: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/tio-och-atta-ars-fangelse-for-mordforsoket-pa-tjetjenske-bloggaren

InrikesUtrikes

Hitresta torpeder döms för mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Gävle

Publicerad 1/11/2021
Annons

30-årige Ruslan Mamaev och 33-åriga Elmira Baoudinovna Chapiaeva, båda ryska medborgare, döms av Gävle tingsrätt till fängelse och utvisning för mordförsök respektive medhjälp till mordförsök på den regimkritiske tjetjenske bloggaren Tumso Abdurachmanov, bosatt i Gävle.

Det var den 26 februari förra året som Ruslan överföll Abdurachmanov i dennes hem på Norrskensgatan I Gävle och försökte slå ihjäl honom med en hammare när han låg och sov. Detta misslyckades dock – brottsoffret fick övertaget och lyckades förmå Ruslan att erkänna att han agerade på uppdrag av någon i Moskva. Brottet är ett av de senaste i raden där utländska politiska eller andra typer av konflikter leder till sammandrabbningar i Sverige.

Elmira som döms för medhjälp till mordförsöket har enligt domen som så kallad ”honungsfälla” inlett en relation med Abdurachmanov i syfte att kartlägga honom, bland annat genom att ta fotografier i hans bostad. Hon hade tillträde till lägenheten och fanns på plats för att ha släppa in Rusian när denne kom för att döda Abdurachmanov.

Ruslan har erkänt misshandel men förnekat uppsåt att döda. Elmiera har nekar helt till brott. Brottsutredningen har visat att de två inte haft några egna motiv till att ge sig på Abdurachmanov. I stället har de agerat på uppdrag på andra personer som ogillat Abdurachmanovs politiska kritik mot den tjetjenska regimen.

Ruslan Mamaev, född i augusti 1990 och medborgare i Ryssland döms till tio års fängelse för mordförsök.

Elmira Baoudinovna Chapiaeva, född i juni 1987 och rysk medborgare döms till åtta års fängelse för medhjälp till mordförsök.

De två ska var för sig betala 140 000 kronor i skadestånd till Abdurachmanov. Båda utvisas ur Sverige på livstid.

Abdurachmanov meddelar via sin advokat att han anser att strafftiderna är för korta. Han är också orolig för att nya lejda mördare kan vara på väg att skickas till Sverige. Det framgår inte om domen kommer att överklagas.

Advokatkostnaderna i målet uppgår till cirka 1,5 miljoner kronor och ska enligt domen ”stanna på staten”, det vill säga skattebetalarna. Kostnaden för de två dömdas fängelsevistelse kommer att uppgå till cirka 22 miljoner skattekronor.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons