På måndagen inleds rättegången i Ångermanlands tingsrätt mot en 62-årig man som i mars gav sin ME/CFS-sjuka fru en dödlig dos morfin. Enligt mannen ska injektionen ha skett i samförstånd och enligt kvinnans önskemål.

Enligt polisens förundersökning hade paret planerat kvinnans död en längre tid och när det var dags fanns parets son och kvinnans bror på plats.

Mannen riggade en gastub med kväve till en mask. En spak gjorde så att kvinnan själv kunde släppa på gasen. Detta fungerade dock inte och på uppmaning av sin fru krossade mannen då tabletter med morfin och oxycodone som han fyllde en injektionsspruta med.

Då kvinnan var för svag för att själv injicera lösningen gjorde mannen det åt henne. 90 sekunder efter injektionen var kvinnan död och man kontaktade SOS Alarm.

På plats påträffade polisen bland annat två avskedsbrev och en film på det initiala självmordsförsöket, dock inte när kvinnan får injektionen.

När rättegången i dag inleds är åklagarsidan och försvaret i stora delar överens om händelseförloppet.

– Det är inte så mycket vi är oense om, rent gärningsmässigt, frågan är hur straffvärt det här ska vara, säger åklagare Stina Sjöqvist till SVT Nyheter.

I förhör har mannen uppgett att han förmodligen begått ett brott men att han samtidigt inte anser det vara brottsligt att hjälpa frun att avsluta sitt liv.

Stina Sjöqvist menar att det inte rör det sig om medhjälp till självmord utan om ett aktivt handlande och hon tror att rättegången till stor del kommer att handla om hur pass sjuk kvinnan var.