Häromdagen uppmärksammade Samhällsnytt ett försök till överfall på hockeylegenden Ulf Sterner. Idag berättar han för oss vad som hände den kvällen – och hur har ser på utvecklingen i dagens Sverige.

Sterner var den förste svensk (boende i Sverige) som spelade i NHL. Sterner spelade 1958–73 sammanlagt 189 matcher i Tre Kronor och deltog i det landslag som 1962 vann VM-guld.

Hur står det till?

– Är det något nytt på gång?

Nej, det är väl egentligen bara det här tråkiga som hände dig utanför Globen och din fru.

– Nja, det var väl inte tråkigt. Det hände ju inget!

Nej, men situationen att det är så…

– Jo, men det är inget nytt.

Och hur känner du inför det?

– ja, det är fruktansvärt. Men vi har själv tagit emot ensamkommande och även svenskar. Under åren har vi haft 38 som har bott här. Men nu har vi gjort vårt och vi vet hur det fortgår i samhället.

Vad var det som hände där utanför Globen?

– Vi var på väg upp till Idrottsgalan och så går vi av spårvagnen och går uppför trapporna där med rätt många trappsteg där. Och Pia var pigg och hade bråttom och kom väl före mig 20 meter kanske. Så hör jag ett tjut, hon skriker till. Då var de en halv meter från mig på varje sida och skulle just gå till anfall. Jag gick ju med kryckor, jag är opererad i höften så de trodde väl det var lätt att ta mig.

– Jag blev nästan sur att de inte hoppade på mig för då hade de fått veta att de lever.

Hur mår du och Pia idag?

– Jo vi mår bra men vi fasar ju för hur samhället utvecklas. Det går ju åt fel håll. Och de här som ska styra Sverige springer ju runt i Sverige och har livvakter med sig. Nä, kom hit så ska jag ta med dem ut en kväll, utan livvakter.

– De skrev i någon tidning igår om hon rödtottan Lööf. Hon hade skrutit om att de hade ett ställe i Sverige som de kunde skryta med, jag tror det var Värnamo. Men där sköts det 4-5 gånger i veckan nu. Nej, respekt måste man ha för lagar och förordningar.

Tror du att det är en utveckling som kommer sprida sig?

– Ja det håller på att spridas varje dag. Jag var igår och tanka bilen och de gjorde ett rån på macken på kvällen. Rättegången har inte varit än men det var bland annat en mörkhyad som var chef för det gänget. Skrämmande.

De som försökte attackera er utanför Globen, hur slutade det hela?

Jag vände mig om och Pia skrek och då stack de med en gång.

Har ni anmält dem? 

– Nej [högt skratt]. Vad skulle det vara för idé? [högt skratt]. Du är rolig du. Du får gå ut på stan en kväll så får du se.

Hur känns det för dig?

– Ja, kom det någon hit och rörde någon i min närhet så skulle de vara glada för varje sekund de fick leva vidare. Det kan jag säga utan att skämmas. Det får man inte säga så jag kanske blir anmäld om du skriver detta men…

– Jag har ju klarat mig bra på hockeyplan när vissa skulle ”ta hand om mig” så jag ska nog klara mig nu också. Man har ju spelat mot Djurgården i många år så man är ju lite härdad [skrattar högt].

Men ni mår bra idag i alla fall?

– Vi mår bra. Hon jobbar på en ungdomsanstalt för de värre…vad ska vi säga…de värsta, upp till 18-19 år och på anstalten är beläggningen av utlänningar 100,0 procent. Det får man inte säga men…det är bedrövligt.

Tror du att afghanerna ville attackera för att ni var äldre och du hade kryckor?

– Det spelar nog in en stor del, ja.

Tack för att vi fick ställa de här frågorna…

– Ja jag är inte rädd för utlänningar bara de följer lagar och ordningar. Både Pia och jag har bott i många länder så vi vet hur det ligger till.

LÄS MER: Hockeylegend med fru på väg att bli överfallna av afghaner utanför Globen