Forskare har utvecklat en typ av solceller som kan absorbera koldioxid från luften och göra det hundra gånger mer effektivt än växter. De ny ’biosolcellerna’ frisätter dessutom syre i atmosfären. Det rapporterar bland annat brittiska The Guardian.

Den så kallade växthuseffekten anses av vissa vara mänsklighetens stora ödesfråga. Det spekuleras i att en ökning av medeltemperaturen till följd av en något högre andel koldioxid i atmosfären kan leda till jordens undergång.

Att tvinga människorna tillbaka till ett liv utan bilar, flyg och elproducerande kraftverk är politiskt svårgenomförbart. Lösningar som kan kompensera för utsläppen av CO2 framstår som mer framkomliga.

En sådan forskas nu fram i ett samarbete mellan brittiska universitetet Imperial College och det nystartade företaget Arborea. Det handlar om en ny typ av solpaneler som på naturens eget sätt, men betydligt mer effektivt, kan omvandla koldioxid till syre.

Genom att kultivera snabbväxande växter, mikroalger och fytoplankton har forskarna tagit fram en kombination som kan användas för tillverkning av stora solpaneler som sedan monteras på bland annat hustak.

I motsats till vanliga solceller producerar ’biosolcellerna’ inte något elektricitet. Däremot kan växterna skördas med jämna mellanrum och bli till proteinrik kost som kan ersätta animaliskt protein. Produktion av kött anses vara en stor klimatbov.

Arboreas grundare, Julian Melchiorri, berättar att det som är nytt med den här tekniken är att koldioxid kan bearbetas utan det höga komprimeringstryck som krävs för andra metoder.

Han förklarade också att ”mitt mål är att tackla klimatförändringarna och säkerställa livsmedelsförsörjningen. Med det här projektet kan vi producera hållbara och hälsosamma mattillskott och samtidigt rena luften, producera syre och avlägsna koldioxid från den omgivande miljön”.

Professor Neil Alford vid Imperial College säger i en kommentar att ”luftföroreningar är en av Londons mest akuta utmaningar. Vi tar nu fram hållbara lösningar som har potential att förbättra miljön i västra London, i resten av Storbritannien och i hela världen”.

Från politiskt håll uppger Steve Cowan, ledare för kommunfullmäktige i Hammersmith och Fulham, att han ser fram emot att bli den första kommunen i Storbritannien att lansera den nya tekniken och ”rena vår smutsiga luft”.