Efter söndagens val i Finland står det klart att landet blir nästa nation som överger socialdemokratin och i synnerhet de gröna och gör en högersväng. Efter en valrysare blir det Samlingspartiet, finska motsvarigheten till Moderaterna, som blir största parti med nationalkonservativa Sannfinländarna hack i häl.

Det blev extremt jämnt i toppen. Samlingspartiet kom etta med ett väljarstöd på 20,8 procent. Tvåa blev Sannfinländarna med 20,1 procent och trea Socialdemokraterna med 19,9 procent.

LÄS ÄVEN: Sverige skräckexempel i finsk valkampanj

Resultatet innebär att både Samlingspartiet och Sannfinländarna ökar kraftigt medan centerpartiet, vänstern och miljöpartiet backar rejält.

Socialdemokraternas stöd ökar dock något och Svenska folkpartiet behåller befintliga mandat.

Väljarstöd:

Mandat:

– Det känns bra i hjärtat och det är tydligt att folk vill ha en förändring, vår politik har stöd av befolkningen, sa Samlingspartiets ledare Petteri Orpo till svenska Yle efter att ha utropat sitt parti till vinnare under valvakan.

Valresultatet innebär att sittande statsminister Sanna Marin petas bort från posten.

– Folket har lagt sina röster. Demokratin har talat, sa Sanna Marin på Socialdemokraternas valvaka efter att ha erkänt förlusten.

Samlingspartiet och Sannfinländarna

Bedömare ser det som mest troligt att Samlingspartiet, som först får chansen att sondera terrängen för en ny regering, vänder sig till Sannfinländarna.

Lucas Dahlström, Nordenkorrespondent på Yle, ser en svensk situation framför sig.

– Det är det mest troliga. Det lär bli en högerkonservativ vändning, lite som Tidöpartierna i Sverige.

Invandringspolitiken viktig fråga

Just Sannfinländarna, som haft draghjälp av Jimmie Åkesson (SD) under valspurten, gör sitt bästa val någonsin. Man har använt utvecklingen i Sverige som skräckexempel på hur det går med en fortsatt stor invandring.

– Att skärpa invandringspolitiken är en tydlig tröskelfråga. Vi vill också se förändringar i den ekonomiska politiken och klimatpolitiken, säger partiledare Riikka Purra till Yle.

Sannfinländarnas Riikka Purra är också den politiker som kammade hem flest enskilda röster i valet.

Åkesson gratulerar

På Facebook gratulerar SD-ledaren till systerpartiets framgångar.

LÄS ÄVEN: Kriminella invandrargäng från Sverige etablerar sig i Finland