➤ 39-årige Khadar Abdi kom till Sverige från Somalia som asylinvandrare. Förra sommaren slog han en yxa i huvudet på sin gravida hustru i parets hem i Alvesta och flydde utomlands. Under ny identitet sökte han asyl i Österrike där han också gifte om sig med en ny kvinna. Nu har rättvisan hunnit ifatt Khadar som i svensk domstol döms för misshandel till två och ett halvt års fängelse och tio års utvisning.

Eftersom Khadar slog hustrun i huvudet med yxans trubbiga sida döms han inte för mordförsök. Dock tror polisen att Khadar haft för avsikt att fortsätta yxattacken men avbröt sig när barnen vaknade och blev vittnen till vad han höll på med.

I Belgien tappade den svenska polisen vittringen på Khadar efter dennes flykt utomlands. Khadar sattes upp på Europols lista över Europas mest eftersökta brottslingar och ett år senare, i september i år, kunde han slutligen gripas i Wien i Österrike. Där uppehöll han sig under en ny och falsk identitet som Faxan Cabdi. Där hade han också sökt asyl och gift sig med en ny kvinna. Den nya hustrun hade ingen aning om vad Khadar gjort sig skyldig till i Sverige.

LÄS MER: Somaliske yxmannen gripen i Österrike

I slutet av november ställdes Khadar inför rätta vid Växjö tingsrätt för misshandel, egenmäktighet med barn och försök till mord. Nu har dom meddelats. Tingsrätten anser inte att yxmisshandeln ska betraktas som mordförsök eftersom han inte högg hustrun med yxans vassa egg. I stället döms han för grov misshandel. Påföljden blir två och ett halvt års fängelse. Han ska efter avtjänat straff också utvisas från Sverige i tio år. Huruvida utvisningen kommer att kunna verkställas eller inte är oklart.

Åtalspunkten egenmäktighet med barn gäller barn som Khadar har med en tidigare hustru. 2015 drogade Khadar henne i syfte att föra barnen utomlands, enligt uppgift till Etiopien. Var de barnen finns nu är det ingen som vet. Båda fruarna och den yxmisshandlade fruns barn har tvingats bo på skyddat boende under den tid som Khadar varit på flykt undan rättvisan.

Det har såvitt Samhällsnyhtt erfar inte gjorts någon sammanställning av vad Khadar Abdi sammantaget kostat de svenska skattebetalarna sedan ankomsten till Sverige i form av asylutredning, försörjningsbidrag, polisutredningar och lagföring, ombesörjande av skyddat boende för två hustrur och flera barn samt kommande fängelsevistelse och chartrat flyg för verkställande av utvisning.